Šta će jesti vaša djeca 2050?

Pripremu in vitro hamburgera finansirao je sa 250.000 eura suosnivač Googlea Sergej Brin. Suosnivač Yahooa Džeri Jang i najbogatiji Azijat iz Hong Konga, Li Ka-šing, investiraju u istraživanje biljne zamjene za jaja
6 komentar(a)
Hamburger iz epruvete, Foto: Science.org
Hamburger iz epruvete, Foto: Science.org
Ažurirano: 07.11.2015. 09:24h

Volite li hamburger? Ako uživate u njemu, a žao vam je što će zbog vaše gurmanske zavisnosti o mesu životom platiti neka nedužna utovljena kravica, strpite se kojih pet godina. Toliko je vremena potrebno da 25 stručnjaka, laboratorijskih tehničara i menadžera u novoj kompaniji Mosa Meat savlada tehnologiju proizvodnje sintetičkog odreska od kosane govedine, in vitro hamburgera ili hamburgera proizvedenog u laboratoriji koji nikada nije vidio živu kravu. Pomoću 3-D tehnologije štampe kompanija takođe planira printanje odrezaka i stejkova.

To je ovih dana najavio Mark Post sa holandskog Univerziteta Maastricht, biolog koji je prije dvije godine prvi dobio laboratorijski kultivisani protein iz matičnih ćelija goveda i od njega zamijesio prvi in vitro hamburger.

Nakon tog istorijskog laboratorijskog burgera stručnjaci sa Univerziteta u Tel Avivu predvođeni bioinženjerom Amitom Gefenom najavljuju na jelovniku i prvo pile iz epruvete.

Pripremu in vitro hamburgera finansirao je sa 250.000 eura suosnivač Googlea Sergej Brin. Suosnivač Yahooa Džeri Jang i najbogatiji Azijat iz Hong Konga, Li Ka-šing, investiraju u istraživanje biljne zamjene za jaja.

Tvorac Microsofta Bil Gejts i osnivač Twittera Evan Vilijams finansiraju Beyond Meat, kompaniju koja se bavi razvojem tehnologije proizvodnje lažnog mesa iz neživotinjskih izvora i biljaka, dok suosnivač PayPala, Piter Til, takođe podržava Modern Meadow,start-up za proizvodnju supstituta za meso, bez klanja životinja i uz manje iskorištavanje tla, vode, energije i hemikalija...

Tportal.hr

Bonus video: