Knežević se žalio Vijeću Višeg suda, Advokat: Pasoš uzimaju i zbog predsjednika Srbije

U žalbi piše i da nije bilo razloga da se oduzima diplomatski pasoš, jer je Kneževiću u drugom predmetu već određen dvomjesečni pritvor. U pitanju je slučaj kada je odbio da Višem sudu oda ime sudije koji je, navodno, tražio mito
248 pregleda 0 komentar(a)
Milan Knežević, Dušan Radosavljević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Dušan Radosavljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2018. 10:57h

Predsjednik Demokratske narodne partije i član Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević žalio se Vijeću Višeg suda na odluku da mu se privremeno oduzme diplomatski pasoš, jer bi mogao pobjeći u inostranstvo.

Njegov advokat Dušan Radosavljević izrazio je neslaganje jer je sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda Suzana Mugoša, koja vodi postupak poznat kao “državni udar”, prihvatila zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se Kneževiću, koji je jedan od optuženih, uskrati mogućnost putovanja.

Sutkinja je u odluci koju je ranije donijela, navela da su Knežević, kao i njegov kolega iz DF-a Andrija Mandić, od avgusta 2018. više puta prelazili državnu granicu, da u inostranstvu imaju “razvijene lične i društvene kontakte, što bi mogli da iskoriste u slučaju bjekstva ili skrivanja, odlaska u nepoznato mjesto ili drugu državu ili na drugi način da ometaju dalje vođenje krivičnog postupka”.

Kneževićev advokat je u žalbi, između ostalog, naveo da “tu ne postoji ništa lično” i da je uobičajeno da političari kontaktiraju sa drugim predstavnicima partija.

Radosavljević je naveo da je Knežević u tom periodu imao četiri “značajna putovanja” koja su poslovna: “Imao je grupni sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posjetio je predstavnike Srpske liste na Kosovu,”imao je sadržajnu posjetu Ruskoj federaciji”, bio je u delegaciji Skupštine Crne Gore na parlamentarnom zasjedanju Savjeta Evrope”.

U žalbi piše i da nije bilo razloga da se oduzima diplomatski pasoš, jer je Kneževiću u drugom predmetu već određen dvomjesečni pritvor. U pitanju je slučaj kada je odbio da Višem sudu oda ime sudije koji je, navodno, tražio mito.

Dodaje se i da su lideru DNP-a u međuvremnu istekle isprave, koje je mijenjao. Pošto su u proceduri izdavanja pasoša bila dva ministarstva - vanjskih poslova i unutrašnjih poslova, advokat se čudi kako ih je dobio ako je postojao neki problem ili nedoumica.

“Ovdje se očigledno zlonamjerno tumače njegova putovanja”, dodao Kneževićev branilac.

On je sugerisao sudskom vijeću da usvoji žalbu i ukine mjeru nadzora - privremeno oduzimanje putnih isprava, ili da odluku vrati na ponovni postupak.

Sutkinja Suzana Mugoša je odluku da se privremeno oduzme diplomatski pasoš donijela i za Andriju Mandića, kome je izbrojala da je Crnu Goru napuštao nekoliko puta i da može pobjeći.

Bonus video: