I PORED PADA PRODAJE

Tojota bilježi rast profita

Prihodi su u tom periodu porasli skoro devet odsto na godišnjem nivou, na 14,09 biliona jena, iako je Tojota prodala nešto manji broj automobila, 4,98 miliona u svijetu, i snizila prognozu prodaje za cijelu poslovnu godinu
0 komentar(a)
Tojota, Foto: Reuters
Tojota, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 19:27h

 Japanski proizvođač automobila Tojota u prvoj polovini poslovne godine ostvario je skok profita i pored pada prodaje u mnogim regionima.

 Vodeći svjetski proizvođač automobila naveo je da je neto profit u šest mjeseci, zaključno sa septembrom, skočio oko 12 odsto na 1,25 biliona jena, odnosno 10,35 milijardi dolara, dijelom zahvaljujući slabljenju japanske valute u odnosu na američku, prenosi Capital.ba.

 Prihodi su u tom periodu porasli skoro devet odsto na godišnjem nivou, na 14,09 biliona jena, iako je Tojota prodala nešto manji broj automobila, 4,98 miliona u svijetu, i snizila prognozu prodaje za cijelu poslovnu godinu. 

 Japanski proizvođači automobila ostvaruju značajan uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje su kamatne stope niske, a slaba japanska valuta čini ih konkurentnijim u inostranstvu i uvećava njihov profit kada se pretvori u jene. 

 U Japanu, sa druge strane, prodaja pada zbog rasta poreza na promet koji je doveo do slabljenja domaće tražnje i odlaganja odluke o kupovini automobila.