Zaraženo preko dva miliona računara: Google i FBi spriječili "hakere sa PornHub-a"

Hakerska grupa 3ve u mreži je imala oko dva miliona zarađenih uređaja koji su stvarali lažne klikove na oglasima. Kreirali su i malware Kovter koji stvara lažne preglede i klikove
964 pregleda 0 komentar(a)
Pornhub, Foto: Shutterstock
Pornhub, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 11:04h

FBI i Google su uspjeli da otkriju i zaustave rasprostranjenu mrežu sajber kriminalaca koja je uspjela da nametne velike gubitke oglašivačima na PornHub-u. Vijest je objavila kompanija za sajber bezbjednost Proofprint koja je FBI-ju i Google-u pomogla pri analiziranju podataka i utvrđivanju identiteta počinioca.

Hakerska grupa 3ve u mreži je imala oko dva miliona zarađenih uređaja koji su stvarali lažne klikove na oglasima. Kreirali su i malware Kovter koji stvara lažne preglede i klikove.

Milioni zaraženih kompjutera nalaze se u SAD-u, Kanadi i Australiji, a malware se prenosio programom koji su korisnici dobijali mejlom.

Program je izveo i malvertising napad na PornHub koji je nakon toga bio primoran da uvede svoj VPN (Virtual Private Network) sistem.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo je optužnice protiv "nekoliko počinitelja", prenosi tportal.

"3ve je imao masivnu operaciju - kontrolisao je preko milion IP-adresa, uključujući botnet infekcije privatnih rezidencija, kao i korporativnih mreža. Grupa je najveći broj računara zarazila u Sjevernoj Americi i Evropi" saopštio je Google.

Bonus video: