Otvorena prva preduzetnička učionica u crnogorskim osnovnim školama

Ideja o osnivanju učionice nastala je prilikom posjete OŠ "Drago Milović" Internacionalnom sajmu mladih preduzetnika u Berlinu
101 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Drago Milović učionica, Foto: Siniša Luković
OŠ Drago Milović učionica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.11.2018. 13:45h

U osnovnoj školi "Drago Milović" u Tivtu otvorena je prva preduzetnička učionica u jednoj osnovnoj školi u Tivtu.

Direktorica OŠ "Drago Milović", Ružica Lazarević kazala je da su na alatima i sredstvima kojima je opremljena učionica, djeca već napravila niz zanimljivih predmeta.

Preduzetnička učionica je opremljena zahvaljujući donatorskim sredstvima od ukupno 1.750 eura a koje su obezbjedili Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat i kompanija "Fidelity Consulting".

Ideja o osnivanju učionice nastala je prilikom posjete OŠ "Drago Milović" Internacionalnom sajmu mladih preduzetnika u Berlinu, prošle godine u februaru.

"Poželjeli smo da u našoj školi imamo posebnu prostoriju za rad, koja bi bila opremljena svim sredstvima potrebnim za jedno malo preduzeće kakvo smo mi oformili. Preduzeće se zove "Jež" i ove godine broji oko 30 članova. Ideju smo prezentovali Sekretarijatu za preduzetnistvo koji je podržao naše napore i finansijski pomogao opremanje učionice", rekla je Lazarević.

Učionica "Jež" tako je opremljen alatima za obradu metala, drveta, policama, stolovima, šporetom, mašinom za šivenje, peći za glinu...

U opremanju je učestvovala i uprava OŠ "Drago Milović", kao i domari i nastavnica likovnog vaspitanja Hana Mirkov, a dovod i odvod vode sponzorisalo je tivatsko JP "Vodovod" Tivat.

Ovako opremljeni prostor pružiće mogućnost nastavnicima i djeci od I do IX razreda da u njemu borave i realizuju kreativne ideje.

To je naročito značajno za djecu koja od ideje, njene realizacije, prodaje na školskim i opštinskim bazarima, zatim dogovora oko utroška novca, ujedno prolaze kroz sve faze preduzetništva.

U planu je i da se uz pomoć Savjeta roditelja, formiraju cijene za proizvode sa dosadašnjih bazara i nastavi njihova prodaja u preduzetničkoj učionici, uz knjige koje bi djeca vodila i račune koje bi izdavala, sve u interesu boljeg razumijevanja preduzetničkog učenja.

"Djeca su izuzetno radozvala i kreativna, a osnovnoškolsko obrazovanje igra veliku ulogu u njihovom usmjeravanju i razvoju preduzetničkih ideja čak i u tom najmlađem uzrastu. Preduzetništvo se visoko kotira na agendi svih zemalja članica EU i država koje se žele pridružiti Uniji, a i Strategija razvoja Evrope 2020 insistira da školski kurikulumi sve više posvećuju pažnju kreativnosti, inovativnosti i razvoju preduzetništva kod djece. Preduzetništvo je dinamičan proces koji zahtijeva vizuju, stvaranje i promjene, traži energiju i strast i ovakva učionica je pravo mjesto gdje će naša djeca to moći da iskuse i iskažu", kazao je sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović.

Učitelji i nastavnici, sa svojim kreativnim timovima do 15 đaka istovremeno, koristiće ovaj prostor.

Bonus video: