Tojota: Automobili bez vozača biće spremni 2020.

Na predstavljanju automobila, "lekus" je sam vozio 10 minuta u okviru ograničenja od 60 kilometara na čas mijenjajući trake, usporavajući i ubrzavajući.
50 pregleda 1 komentar(a)
Tojota natpis, Foto: Nbcnews.com
Tojota natpis, Foto: Nbcnews.com
Ažurirano: 06.10.2015. 12:07h

Japanski proizvođač automobila Tojota najavio je danas da će do 2020. godine početi da prodaje samonavodeća vozila, i tako postavio izazov za rivale u autoindustriji.

Tojota je na običnom autoputu kod Tokija predstavila prototip "mobilnog partnerstva" (mobility teammate concept) u kojem vozač i vještačka inteligencija sarađuju kao tim u vozilu ispunjenom senzorima.

Na predstavljanju automobila, "lekus" je sam vozio 10 minuta u okviru ograničenja od 60 kilometara na čas mijenjajući trake, usporavajući i ubrzavajući.

Planovi Tojote su dio šire inicijative japanske vlade da pokrene autonomnu vožnju do olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Istovremeno, to je velika promjena u Tojoti, koja je navela da je radila na novoj tehnologiji od 90.tih godina s velikim oprezom, uz navode da je ideja autonomne vožnje nerealistična i opasna.

S napretkom senzora i telekomunikacija, ta tehnologija se sve više unaprjeđuje, posebno kao bezbjednosna mjera i u komplikovanim situacijama kao što je parkiranje na malom prostoru.

"Naš cilj je da ponudimo slobodu kretanja svima, uključujući starije i osobe s invaliditetom", rekao je šef Tojotinog odjeljenja za bezbjednost Moritaka Jošida, mada je upozorio da tehnologija autonomne vožnje još nije spremna za puteve s pješacima i biciklistima.

Tehnologija autonomne vožnje je zajedno s hibridnim i električnim vozilima koja manje zagađuju okolinu u fokusu autoindustrije.

Tojota je takođe prikazala još jednu naprednu tehnologiju - Inteligentni transportni sistem (Intelligent Transportation System) koji isprobava na putevima u Tokiju i njegovoj okolini. Taj sistem će biti ponuđen kao opcija za tri modela koja će prodavati u Japanu već ove godine.

Riječ je o tehnologiji koja omogućava komunikaciju vozila sa senzorima na ulicama koji detektuju dolazeće automobile kao i pješake i upozorava vozača preko slike na instrument tabli i zvukom. Takođe je omogućena i komunikacija dva vozila opremljena tom tehnologijom koja se kreću jedno blizu drugog.

Bonus video: