PREMIJERA OVE GODINE

Tojota najavila automobil s motorom na vodonik

Za sada se model "Mirai" prodaje samo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj i Belgiji, gdje Tojota radi na opremanju pumpnih stanica za snabdjevanje vozila vodonikom
2 komentar(a)
Tojota mirai, Foto: Reuters
Tojota mirai, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 19:04h

Kompanija Tojota je najavila sljedeći korak u svojoj potrazi za pogonom koji se ne zasniva na sagorjevanju ugljenika - model "Mirai" s motorom na vodonik već ove godine.

Taj japanski proizvođač koji je predvodnik vozila sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom, smatra da su automobili na vodonik za sada vrhunac, poslije hibrida čiji se akulumatori pune iz gradske mreže i poslije potpuno električnih vozila.

Novi direktor Tojote za Evropu, Johan van Zil, rekao je novinarima na Salonu automobila koji danas počinje u Frankfurtu da "pitanje nije ako, nego kada" će tehnologija zasnovana na sagorjevanju vodonika, postati osnovna u auto-industriji.

Tojota u Evropi očekuje prodaju 50 do 100 automobila "Mirai" ove i iduće godine, a 47 je već naručeno. Za sada se taj model prodaje samo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj i Belgiji, gdje Tojota radi na opremanju pumpnih stanica za snabdjevanje vozila vodonikom.

Šef prodaje Tojote u Evropi, Karl Šliht je rekao da kupci - vlade i kompanije, traže smanjenje emisije ugljenika. On očekuje da će nova tehnologija biti pristupačna za prosječne korisnike do 2025. godine.

Tojota je u Evropi prošle godine prodala 880.000 automobila, što je za tri odsto više nego godinu dana ranije. Dvadeset odsto su bili hibridi. Šliht predviđa da će prodaja ove godine opasti za jedan do dva odsto zbog ekonomske krize u Rusiji.

Van Zil očekuje rast prodaje hibrida pošto ovih dana u Frankfurtu Tojota predstavi nov RAV4 koji će prvi put imati i hibridni pogon, koji od ranije imaju modeli "Jaris", "Auris" i ove godine redizajnirani "Prius".