Činjenice o kompjuterskoj bezbjednosti koje morate znati

Cloud je sigurniji nego što većina korisnika uopšte sluti, no isto tako ne znaju kako takvi sistemi donose potpuno nove probleme u svijetu računarske sigurnosti
0 komentar(a)
Online bezbjednost, Foto: Shutterstock
Online bezbjednost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 10:05h

Kompjuterska sigurnost je tema o kojoj mnogi ponekad ni ne razmišljaju, već poučeni iskustvom stvari radi automatski.

No, u nizu tih akcija i radnji koje valja preduzeti za osiguravanje kompjutera postoji i hrpa mitova, ali i stvari suprotnih od onoga što stručnjaci žele da korisnici spoznaju. U nastavku slijedi dio tih stvari.

"Kvalitetna lozinka može spriječiti većinu stvari vezanih uz računarske napade. Prema Facebookovom šefu za bezbjednost, Alexu Stamosu, većini korisnika u medijima se servira svojevrsni nihilizam. Korisnici zaista mogu napraviti mnogo za svoju sigurnost, a najgore je 'dignuti ruke od svega' jer se 'ionako ne možemo zaštititi'", kaže Stamos.

Dva jednostavna koraka su korištenje softvera za upravljanje lozinkama (Password Manager) kao i aktiviranje dvostepene ovjere na servisima koji to podržavaju.

Oni koji smatraju da kupovina novog uređaja (bilo da je riječ o pametnom telefonu ili računaru) u pravilu znači i viši nivo bezbjednosti - varaju se. Opake greške u protokolima i standardima rijetko kad se pronađu, ali onda zahvate sve - nezavisno od toga da li je li kupljeno prije mjesec ili prije godinu dana.

Najbolje napisan komad softvera i dalje može imati sigurnosne rupe. Parisa Tabriz, koja se bavi upravljanjem tima za sigurnost u Googleovom internet pregledniku Chrome, navodi kako je informacijska sigurnost 'poput medicine - kombinacija umjetnosti i nauke'.

"Uvijek će biti softverskih bagova, a neki od bagova će i neizbježno predstavljati sigurnosne rupe. Stvarni izazov je na šta tačno potrošiti resurse za popravljanje", kaže Tabriz za Gizmodo.

Mitovi vezani za HTTPS i dalje postoje. Spor je. Namijenjen je samo stranicama kojima je potreban najviši nivo bezbjednosti. Nije baš najbolje rješenje.' - 'Sve ovo su mitovi', navodi tehnolog Electronic Frontier Foundationa, Peter Eckersley.

Cloud danas služi za gotovo sve. Tamo su korisnički mailovi i pripadajući im sadržaj, fotografije, poruke, video klipovi, možda i službeni dokumenti. Cloud je, bez sumnje, sigurno mjesto, posebno kod poznatih IT-divova. Cloud je sigurniji nego što većina korisnika uopšte sluti, no isto tako ne znaju kako takvi sistemi donose potpuno nove probleme u svijetu računarske sigurnosti.

Softverske nadogradnje među ključnim su stvarima za računarsku sigurnost, posvuda. Poruke o nadogradnji softvera ili operativnog sistema zaista nijesu tu kako bi tek živcirale korisnika, već da bi računar radio kako treba i uz što manje ranjivosti. Nerijetko su upravo softverske nadogradnje jedina stvar koja stoji između korisnika i zlonamjernog koda koji će ugrabiti lozinke, preuzeti kontrolu nad računarom ili nešto treće.

Hakeri nijesu kriminalci - u medijima se u pravilu o toj grupi računarskih stručnjaka govori samo u jednom - negativnom tonu, dok u stvarnosti postoje i brojni stručnjaci - hakeri koji omogućavaju da se sigurnosne ranjivosti zakrpe. Međutim, o njima se rijetko kada čuje.

(Izvor: Gizmodo - Analee Newitz, Tportal.hr)

Bonus video: