Čista dobit Facebooka 719 miliona dolara

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli 43 odsto, na 3,8 milijardi
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2015. 08:29h

Facebook je u drugom tromjesečju ostvario čistu dobit od 719 miliona dolara, devet odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prihodi te popularne društvene mreže porasli su 39 odsto jer je porastao broj korisnika.

Ukupni prihodi najveće svjetske društvene mreže dosegli su u drugom kvartalu 4,04 milijarde dolara, dok su godinu ranije iznosili 2,9 milijardi, prenosi SEEbiz.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli 43 odsto, na 3,8 milijardi.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 76 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu iznosili 62 odsto.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju drugog tromjesečja 1,49 milijardi mjesečnih korisnika širom svijeta, 13 odsto više nego godinu prije. Proizlazi da otprilike polovina svih korisnika interneta u svijetu, čiji se broj procjenjuje na tri milijarde, koristi Facebook.

Pritom njih 1,3 milijarde pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 23 odsto više nego godinu ranije.

Porastao je i broj korisnika koji svakodnevno pristupa Facebookovoj usluzi, 17 odsto na godišnjem nivou, na 968 miliona.

Iako je osnivač i izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg u izvješću poručio da su kvartalni rezultati snažni i iako je rast prihoda nadmašio očekivanja analitičara, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu na Vol stritu više od tri odsto.

Posljedica je to snažnog rasta troškova kompanije. Operativni troškovi porasli su u drugom tromjesečju za 82 odsto na godišnjem nivou, na 2,77 milijardi dolara.

Poslovodstvo kompanije objašnjava da je razlog tome investiranje u u razvoj novih usluga, kao što su Messenger, WhatsApp i Oculus.

Menadžment poručuje da će u idućem periodu rast troškova usporiti na 55 do 60 odsto na godišnjem nivou, sa više od 80 odsto u drugom tromjesečju.

Bonus video: