Riješena misterija kratera u Sibiru

Najnovija istraživačka ekspedicija pokazala je da su krateri prethodno bili humke sa ledenim unutrašnjim jezgrom, kakvi se često mogu naći na arktičkom području
5 komentar(a)
Sibirski krater, Foto: Fromquarkstoquasars.com
Sibirski krater, Foto: Fromquarkstoquasars.com
Ažurirano: 13.07.2015. 19:15h

Nakon više mjeseci istraživanja, naučnici su otkrili zbog čega nastaju ogromne rupe u zemlji u sibirskoj regiji Jamal.

Nakon brojnih teorija - od toga da su rupe u Sibiru stvorili vanzemaljci do toga da su nastale zbog pada meteora na Zemlju, odgovor je u stvari jednostavan - za kratere su odgovorne erupcije gasa.

Najnovija istraživačka ekspedicija pokazala je da su krateri prethodno bili humke sa ledenim unutrašnjim jezgrom, kakvi se često mogu naći na arktičkom području, tzv. permafrost.

Dugogodišnje zagrijavanje tla uzrokovalo je topljenje leda, ostavljajući prazan prostor unutar šupljine koja se vremenom napunila prirodnim zemnim gasovima (pretežno metanom) koji su izazvali erupciju. Slično otvaranju šampanjca, kažu stručnjaci.

Kako se krateri brzo pune vodom, moraju biti brzi da bi ih proučili. Ali, sa druge strane, pretpostavljaju da će se javiti još takvih kratera, ali navode da sada znaju da nema razloga za brigu uprkos tome što djeluju zastrašujuće, piše Daily Mail prenoseći Siberian Times.

Dnevnik.hr

Bonus video: