Kako da izaberete bicikl

"Vrlo je važno da vrh sjedišta bude u visini volana. To je optimalna pozicija za udobnu vožnju. Ako je vrh sjedišta niži, oslabljena je cirkulacija krvi u nogama, a ako je viši, nakon nekog vremena ćete osjetiti bolove u leđima”
188 pregleda 0 komentar(a)
Tempo bicikla, Foto: Saša Marković
Tempo bicikla, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 23.06.2015. 09:18h

Razvoj tehnologije tokom posljednjih nekoliko decenija napravio je pravi bum u industriji bicikala. Danas postoji veliki broj tipova, a pri kupovini najbitniji korak je određivanje namjene bicikla i veličine okvira. Za rekreativce ja najbitnija udobnost, dok za one koji preferiraju trke i brzinske vožnje najvažnije je iskoristiti svu energiju i snagu.

Kad je riječ o namjeni, morate da budete načisto u kojim uslovima možete i želite da upotrebljavate bicikl. Ako vozite po mješovitom terenu, što najčešće rade tinejdžeri, onda je pravi izbor takozvani planinski bicikl. Međutim, ako želite da vozite rekreativno po asfaltu, onda treba birati neki komforniji ram iz kategorije gradskih bicikala. Kada odredite namjenu bicikla, sljedeći izbor je veličina.

"Pri odabiru rama moramo da obratimo pažnju na veličinu u odnosu na visinu vozača. Bicikl bi trebalo da bude toliko veliki, da kada sjednete na njega, možete vrhovima prstiju da se oslonite na podlogu”, kaže Luka Noveljić iz prodavnice bicikala "Tempo”.

"Vrlo je važno da vrh sjedišta bude u visini volana. To je optimalna pozicija za udobnu vožnju. Ako je vrh sjedišta niži, oslabljena je cirkulacija krvi u nogama, a ako je viši, nakon nekog vremena ćete osjetiti bolove u leđima”

Kada odredite veličinu, ono što može da vam unese zabunu su cijene, jer je raspon ogroman. Na tržištu možete da nađete bicikle od ispod 100 eura pa do nekoliko hiljada eura. Kako se tu postaviti?

"Ako namjeravate da vozite bicikl nekih 20 do 30 km dnevno ili stotinak kilometara nedjeljno onda nema potrebe da kupujete preskupi bicikl. Sa druge strane, ljudi koji voze intenzivnije, oni treba da kupe bicikl sa komponentama vrhunskog kvaliteta”, objašnjava Noveljić.

Ipak, najjeftinije varijante treba zaobići. I u ovom slučaju važi ona narodna izreka "od jeftina mesa čorba po dolini", pa ako želite da vas bicikl služi nešto duže, treba izabrati proizvod sa kvalitetnim mjenjačem i pogonom. Bicikl je preporučljivo kupiti u specijalizovanoj radnji, jer u tom slučaju možete da očekujete punu servisnu podršku i ostvarenje garancije, i na kraju dostupnost rezervnih djelova.

Takođe, greška je kupovati bicikl samo zbog toga jer je na sniženju, jer ušteda često ugrozi udobnost ili vas navede na kompromis što se tiče veličine, zbog čega ćete se brzo pokajati.

Kvalitetan bicikl može da se kupi za manje od 200 eura

U prodavnici koju smo posjetili drže određene standarde po pitanju kvaliteta, pa najjeftiniji model u njihovoj ponudi, Polar Buffalo koji staje 166 eura, zadovoljava sve osnovne standarde kvaliteta.

"On ima Shimano mjenjač i aluminijumske kočnice, dupli zid točkova, izuzetno je kvalitetan i dugotrajan”, kaže Noveljić. Osim toga, zbog kose gornje šipke u geometriji rama, pogodan je i za manju djecu od desetak godina i za odrasle osobe, što je vrlo pogodno za roditelje koji žele da djetetu kupe bicikl koji će koristiti dugi niz godina”.

"Tempo” u ponudi ima veliki broj modela za sve namjene, a na vrhu ponude je bicikl budućnosti, model Scott Solace 15 koji ima najnapredniji sistem hidrauličkog kočenja koji bi uskoro trebalo da bude usvojen na trkačkim stazama, zatim potpuno karbonski ram i najnaprednije elemente pogona. Ovaj bicikl košta 3.320 eura.

Tu je i hibridni bicikl kod koga ljudskoj snazi pripomaže električna energija koja je skladištena u bateriji. Inovativni Shimano steps sistem najviše olakšava vožnju na zahtjevnim brdskim dionicama. Cijena ovog bicikla je 2.750 eura.

Bonus video: