Naučnici otkrili recept za sreću?

Prema nekim ranijim istraživanjima, naš mozak je programiran tako da se uglavnom fokusira na negativne stvari
1 komentar(a)
sreća, Foto: Shutterstock
sreća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2015. 07:59h

Šta nam je zaista potrebno da budemo srećni? Novac, zdravlje ili uspjeh? Ništa od toga, pokazuje najnovije istraživanje.

Ono što najčešće povezujemo sa srećom jeste zdravlje, materijalna sigurnost i poslovni uspjeh. Međutim, grupa naučnika savjetuje nas da zaboravimo na sve ovo. Oni ističu da je sve što nam je potrebno za istinsku sreću desetonedjeljni program koji se sastoji od četiri koraka.

Ljekari klinike "Mejo" iz Minesote tvorci su ovog metoda. Stručnjaci tvrde da tokom ovog programa zapravo učimo svoj um kako da izabere sreću.

Doktor Amit Sud tvrdi da od 40 do 50 odsto sreće zavisi isključivo od izbora koje pravimo.

"Sloboda izbora nam omogućava da se fokusiramo na ono što je ispravno i na ono što je lijepo," keže doktor Sud. Sreća je navika, neki sa sa njom rode, a neki treba da nauče da odaberu da budu srećni.

Prema nekim ranijim istraživanjima, naš mozak je programiran tako da se uglavnom fokusira na negativne stvari. Na ovaj način su naši preci izlazili na kraj sa opasnošću.

Međutim, samo promjena perspektive od negativne ka pozitivnoj će vas učiniti mnogo srećnijima. Ipak, mnogo je teže reći nego učiniti.

Jedna od tehnika koja će vam pomoći u ovom poduhvatu promjene perspektive jeste da se zapitamo:"Hoće li mi ovo biti važno za pet godina?" Ukoliko je vaš odgovor negativan, znači da ta konkretna stvar nije vrijedna vašeg vremena.

Takođe, jako je važno da misli usmjeravamo ka pozitivnim stvarima kao što su zahvalnost, oproštaj i ljubaznost. Potom, vježbamo svoj um kako bi postao jači od naših misli, kako bi mogao da upravlja njima. Kada se probudite prvo pomislite na drage ljude, savjetuju ljekari ugledne klinike, a svakom koga sretnete pošaljite pozitivne vibracije. Budite saosećajni i prihvatite druge takvima kakvi jesu.

Vremenom, počnite da radite na vezi između tijela i uma. To ćete postići uz pomoć muzike, meditacije, joge, čitanja i vježbanja, odnosno fizičkih aktivnosti.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: