Zbogom neplodnosti: Francuzi stvorili instant spermu

Budući da rad još nije objavljen u stručnom recenziranom časopisu, kompanija je zasada objavila tek osnovne informacije o funkcionisanju nove tehnike. Prema objavama u medijima, pomoću nove metode zreli spermatozoidi stvaraju se iz muškog reproduktivnog tkiva koje je poznato kao spermatogonija
290 pregleda 3 komentar(a)
spermatozoid, Foto: Shutterstock
spermatozoid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 06:58h

Francuski naučnici tvrde da su prvi put u laboratoriji uspjeli da stvore ljudsku spermu i to u dovoljnim količinama za vještačku oplodnju.

Isabelle Cuoc, direktorica Kallistem laboratorije, kaže da je njihova privatna kompanija na pragu rješenja velikog problema liječenja muške neplodnosti.

“Naš tim prvi je u svijetu razvio tehnologiju potrebnu za stvaranje potpuno formirane sperme u laboratoriji i u dovoljnim količinama za izvođenje in-vitro oplodnje”', rekla je Cuoc.

Rezultati studije trebalo bi da budu poznati krajem juna, a klinička testiranja procesa koji se zove “Artisem” mogla bi započeti za dvije godine.

No, budući da rad još nije objavljen u stručnom recenziranom časopisu, kompanija je zasada objavila tek osnovne informacije o funkcionisanju nove tehnike. Prema objavama u medijima, pomoću nove metode zreli spermatozoidi stvaraju se iz muškog reproduktivnog tkiva koje je poznato kao spermatogonija.

Ovaj proces traje 72 dana, a trebalo bi da pomogne stotinama hiljada muškaraca koji ne mogu razviti svoje vlastite spermatozoide da začnu djecu.

Laboratorija procjenjuje da bi godišnje mogla da tretira oko 50.000 muškaraca, a ovo medicinsko tržište vrijedno je gotovo dvije milijarde eura godišnje.

No, stručnjaci za probleme neplodnosti ističu da vijest treba prihvatiti s dozom zdravog opreza. Drugim riječima, muškarci koji imaju problema s neplodnošću trebalo bi sa strpljenjem da pričekaju da detalji studije prođu stručnu recenziju i budu objavljeni kako se ne bi uzalud previše nadali i veselili.

Bonus video: