Američki vojni satelit eksplodirao iznad Zemlje

8 komentar(a)
Zemlja, NASA, Foto: NASA
Zemlja, NASA, Foto: NASA
Ažurirano: 02.03.2015. 15:30h

Američki vojni satelit je eksplodirao u zemljinoj orbiti, poslije neobjašnjivog “naglog skoka temperature”, uslijed koga su se satelit samo raspao na djelove.

Privatni sajt za praćenje satelita CelesTrak prvi je primijetio eksploziju nekada tajnog meteorološkog satelita, a Američko ratno vazduhoplovstvo je potvrdilo njegov nestanak, prenosi Blic.

Satelit je starija komponenta Programa meteoroloških satelita američkih oružanih snaga (DMSP) koji je vojska ove zemlje počela da razvija 60-tih godina prošlog veka, sa ciljem da pomogne u planiranju misija izviđanja i špijunaže. Od 1972. sistem više nije tajni i podaci su dostupni civilnim stručnjacima.

Izgubljeni satelit je 13. koji je lansiran u sklopu DMSP. Dobio je ime DMSP-F13 i nalazio se u Zemljinoj orbiti od 1995. Bio je dugačak četiri metra, širok 1,2 metra i težak oko 800 kilograma.

Svemirska komanda Američkog ratnog vazduhoplovstva potvrdila je za sajt SpaceNews.com da je “katastrofalni događaj” uslijedio poslije “iznenadnog naglog skoka temperature” i “nepopravljivog gubitka kontrole nad pozicijom”.

Dok su odlučivali kako da stabilizuju letjelicu, otkrili su oblak krhotina koji je ukazivao na to da je satelit uništen. Po orbiti su se razletjela najmanje 43 dijela satelita, koje sada prati Američko ratno vazduhoplovstvo.

Bonus video: