Naučnici se brinu: Još misteroiznih kratera na "kraju svijeta"

“Poredio bih ovo s pečurkama. Kad nađete jednu, budite sigurni da ih ima još. Mislim da bi moglo da se nađe još 20-30 kratera”
72 pregleda 3 komentar(a)
Sibirski krater, Foto: Fromquarkstoquasars.com
Sibirski krater, Foto: Fromquarkstoquasars.com
Ažurirano: 24.02.2015. 12:56h

U Sibiru je primijećeno još misterioznih kratera, a naučnici počinju da se brinu zbog ovog fenomena.

Vasilij Bogjavljenski, zamjenik direktora Istraživačkog instituta za naftu i gas u Rusiji kaže da je primijećeno još barem sedam sumnjivih kratera, od kojih se pet nalazi u regiji poznatoj kao “kraj svijeta”.

“Poredio bih ovo s pečurkama. Kad nađete jednu, budite sigurni da ih ima još. Mislim da bi moglo da se nađe još 20-30 kratera”, rekao je on za Siberian Times, pozivajući na hitnu istragu kako bi se “spriječila potencijalna katastrofa”.

Bogjavljenski, koji planira rizičnu ekspediciju do dna kratera i drugi stručnjaci smatraju da emisije gasa, povezane s klimatskim promjenama, izazivaju pojavljivanje rupa.

“Proces koji ih izaziva vjerovatno se odvija u širokoj oblasti večno zaleđenog dijela Sibira”, kaže šef američkog Projekta za geološka istraživanja gasa u SAD.

“Naučnici bi trebalo da sprovedu još istraživanja, kako bi otkrili zašto se javljaju, kako se mijenjaju vremenom i da li je moguće predvidjeti pojavu novih rupa”, kaže ona.

Bonus video: