"Otac interneta" upozorava: Mogli bismo da izgubimo sve podatke koje imamo na računarima

"Naš život, naša sjećanja i ogromna količina važnih informacija sačuvani su na našim diskovima ili "u oblaku", ali napretkom tehnologije napreduju i rast i rizik da će sve to biti nepovratno izgubljeno"
7 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2015. 17:31h

Legendarni Vinton Grej "Vint" Serf, jedan od tvoraca interneta, čovjek kojeg često nazivaju i "ocem interneta", izrazio je zabrinutost jer bi sve fotografije i dokumenta koja čuvamo u računarima u budućnosti mogli da budu izgubljeni, prenosi Zimo.

"Sadašnji hardver i softver će postati nefunkcionalni i zastarjeli pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. vijeku jer ćemo ući u 'digitalni mrak'."

Serf je trenutno Googleov potpredsjednik, a svoje najveće strahove iznio je na konferenciji u San Hozeu. Upravo je zato fokus svog rada stavio na rješavanje problema koji bi mogao da izbriše našu istoriju, piše BBC News.

"Naš život, naša sjećanja i ogromna količina važnih informacija sačuvani su na našim diskovima ili "u oblaku", ali napretkom tehnologije napreduju i rast i rizik da će sve to biti nepovratno izgubljeno", kazao je on.

"Formati i dokumenta koje smo stvorili i godinama pažljivo čuvali možda za nekoliko decenija više neće biti ni od kakve koristi jer današnji formati možda neće biti kompatibilni sa novim hardverom i softverom. Može nam se desiti da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati šta sadrže niti ćemo moći da ih otvorimo", upozorio je Serf.

Bonus video: