Prva slikovnica u regionu za bebe rođene u postupku medicinski potpomognute oplodnje

Prva slikovnica u regionu koja na deci prilagođen način govori o začeću uz pomoć medicine, projekat je hrvatskog Udruženja RODA
194 pregleda 0 komentar(a)
roda kojoj je trebala pomoć, Foto: Printscreen
roda kojoj je trebala pomoć, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.11.2018. 11:56h

"Roda kojoj je trebala pomoć", naslov je prve slikovnice koja je namijenjena bebama rođenim u postupku medicinski potpomognute oplodnje (IVF), za čije štampanje se ovih dana prikuplja novac kroz kampanju na Indiegogo servisu.

Prva slikovnica u regionu koja na deci prilagođen način govori o začeću uz pomoć medicine, projekat je hrvatskog Udruženja RODA.

"Neplodnost i tema medicinski potpomognute oplodnje sadrže mnoštvo komplikovanih i novih pojmova, medicinskih postupaka i dijagnoza, pa se i sami roditelji jedva snalaze u toj temi. Već duže vrijeme gajimo ideju o slikovnici za najmlađe pomoću koje će roditelji djetetu moći, na veseo i djeci razumljiv i prihvatljiv način, ispričati svoj IVF put, svoje odluke i svoju borbu da dođu do čarobnog trenutka. Slikovnicom želimo djeci rođenoj nakon IVF postupaka približiti njihov put na ovaj svijet. Kada djecu od malih nogu učimo da postoje različiti načini da postanemo roditelji, ta činjenica postaje dio njih, time ih osnažujemo da se nose s mogućim izazovima i situacijama koje MPO teme mogu donijeti", navode autori projekta.

Problem neplodnosti u Crnoj Gori ima od 12 do 15 odsto parova. Neplodnost se definiše kao odsustvo trudnoće nakon jedne godine redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja kontracepcije.

U Crnoj Gori godišnje se uradi 400 do 500 postupaka IVF. Parovima koji imaju problem da dođu do potomstva u Crnoj Gori, država obezbjeđuje tri pokušaja vantjelesne oplodnje.

Detalji kampanje za štampanje slikovnice "Roda kojoj je trebala pomoć" su objavljeni na stranici.

Za štampanje 500 komada slikovnica sa tvrdim povezom, potrebno je 4850 dolara.

Od 5. do 11. novembra, asocijacije iz Evrope koje se bore za poboljšanje uslova IFV obilježavaju Evropsku nedjelju (ne)plodnosti.

Bonus video: