"Hiljadu plus": Vaučeri za liste čekanja krajem decembra ako ostane para

Veliki broj onih koji se nalaze na listama čekanja proteklih dana se žalio “Vijestima” i sumnjaju na nepravilnosti
106 pregleda 2 komentar(a)
zgrada, 1000+, Foto: Luka Zeković
zgrada, 1000+, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.11.2018. 15:01h

Podnosioci zahtjeva za dodijelu stambenih kredita pod povoljnim uslovima kroz projekat “Hiljadu plus”, koji su nakon rangiranja svrstani na listu čekanja, mogu očekivati vaučer za kupovinu stana ako ih ne iskoriste oni koji su dobili ili ako preostane novca, a to će se znati krajem decembra, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva održivog razvoja i turizma koje upravlja ovim projektom.

“Vaučer važi 60 dana od dana izdavanja. Ako se vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora o kupovini stana u predviđenom roku, korisnik vaučera se isključuje sa rang-liste, a prvi naredni korisnik iz iste ciljne grupe sa liste čekanja dobija vaučer”, naveli su iz Ministarstva.

Oni navode da će tek nakon analize sklopljenih predugovora sa građevinskim firmama i nakon podnijetih zahtjeva za realizaciju kredita u komercijalnim bankama, imati precizan podatak o ukupnim sredstvima koja će biti utrošena.

“Metodologijom obračuna sklopljenih predugovora i ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, na osnovu ostvarenih ušteda, stvoriće se mogućnost za dodjelu dodatnog broja vaučera građanima sa liste čekanja. U ovom trenutku ne možemo predvidjeti koliko će građana sa liste čekanja dobiti vaučer. Nakon što dobijemo izvještaje od banaka o realizovanim sredstvima i nakon presjeka stanja o broju iskorišćenih vaučera (najkasnije 60 dana od dana dodjele vaučera), imaćemo podatke o broju vaučera koji će biti dodijeljeni građanima koji su na listama čekanja”, kazali su iz Ministarstva.

Vaučeri su podijeljeni 26. oktobra, i to 90 za korisnike u javnom sektoru, 50 za mlade bračne parove i 60 iz grupe ostali korisnici. Na listi čekanja iz javnog sektora su 274 zahtjeva, od mladih parova čekaju 174 zahtjeve, a kod ostalih čekaju 173 zahtjeva. Dakle, podijeljeno je 200 vaučera, a na listama čekanja je ukupno još 621 zahtjev.

Veliki broj onih koji se nalaze na listama čekanja proteklih dana se žalio “Vijestima” i sumnjaju na nepravilnosti jer ako podnosilac zahtjeva ispunjava opšte uslove jedini preostali kriterijum je vrijeme u kojem je podnijet zahtjev. Predaja zahtjeva je počela 23. jula u 8.30 časova i trajala je do 13. avgusta, međutim prema podacima sa sajta 1000plus.me u nekim poslovnicama banaka je po nekoliko zahtjeva zavedeno u isto vrijeme 8.30 časova. “Vijesti” su pitale Ministarstvo kako je moguće da se to desilo.

“U isto vrijeme u istoj poslovnici je moguće podnijeti više zahtjeva, iz razloga što poslovnice imaju više bankarskih službenika koji primaju zahtjeve. Javnim pozivom za građane definisano je da su se zahtjevi mogli predavati radnim danima od 8.30 do 15.00 časova, a sve banke koje učestvuju u projektu počinju sa radom od 8.00 časova”, naveli su iz Ministarstva mogućnost da je neko banci dostavio zahtjev prije 8.30 tog dana, ali da ga banka zavela u to vrijeme.Rok trajao 20 dana, a svi dobitnici predali u prvih 38 minuta

Na one koji su na listi čekanja problematično je i to što je svih 90 dobitnika vaučera iz javnog sektora svu potrebnu dokumentaciju predalo u prvih 38 minuta roka za predaju zahtjeva, iako taj rok traje 20 dana. Iz Ministarstva pojašnjavaju i tu pojavu.

“Javni poziv za građane objavljen je 19. jula 2018., a zahtjevi su mogli da se predaju od 23. jula do 13. avgusta 2018., te su građani imali vremena da se pripreme i već prvog dana predaju zahtjev sa kompletnom dokumentacijom. Dodatno, zbog jako velikog interesovanja, spisak dokumentacije za učešće u projektu bio je postavljen na sajtu www.1000plus.me nekoliko mjeseci prije raspisivanja javnog poziva. Bitno je istaći da je od aprila 2018. godine, na istom veb-sajtu dostupna i Odluka o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stana, odnosno stambenog objekta za socijalno stanovanje, u okviru koje su definisani svi uslovi projekta, na osnovu koje je i raspisan javni poziv za građane”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: