MANS: Radulović priznao da je Tara devastirana

Ministar prije dva dana saopštio da će izgradnja autoputa kasniti zbog ekoloških pitanja
222 pregleda 3 komentar(a)
Tara kod Mateševa, Foto: Vladimir Pešić
Tara kod Mateševa, Foto: Vladimir Pešić
Ažurirano: 03.11.2018. 07:49h

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović priznao je da je izgradnja autoputa izazvala veliki ekološki problem i da je rijeka Tara devastirana, tvrde iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Ministar je, kako su kazali, na Međunarodnoj konferenciji o vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda, rekao da će “autoput kasniti dok se ne ispune svi ekološki standardi”.

“Ali nije precizirao na koje standarde misli, da li će neko zbog toga odgovarati i koliko će to koštati građane”, navode iz MANS-a.

Iz te NVO su opet od nadležnih tražili da objave relevantnu dokumentaciju u vezi sa autoputem, koja trenutno nosi oznaku tajnosti.

“To se naročito odnosi na dokumenta koja bi nedvosmisleno ukazala ko su odgovorni za devastaciju Tare, ali i osvijetlila kako će i da li će sva šteta biti sanirana”, kazali su iz MANS-a, dodajući da javnost još ne zna da li je u slučaju Tare kineski CRBC gradio mimo dozvola ili je devastacija već bila planirana dozvolama koje je vlast izdala.

Od nadležnih su tražili svu relevantnu dokumentaciju na osnovu koje može da se vidi planirani obim radova u koritu rijeke Tare i kako će se ona zaštititi, izvještaje dvije državne komisije koje su angažovane na poslovima revizije i tehničkog pregleda radova na autoputu, idejni projekat autoputa, izvještaje o dosadašnjem zagađenju, program zaštite prirode, izvještaje o stručnom nadzoru...

Bonus video: