Internet nekad: Ovo su najpopularnije stranice od 1996. godine do danas

163 pregleda 0 komentar(a)
AOL 1996, Foto: Screenshot
AOL 1996, Foto: Screenshot
Ažurirano: 16.12.2014. 18:48h

Ne tako davno, stranice kao što su Netscape i Altavista bile su vladarice nove pojave zvane internet.

Pojava se pretvorila u globalni fenomen koji nas tjera da se zapitamo kako je svijet postojao bez Facebooka i Googlea. The Washington Post donosi listu 20 najposjećenijih web stranica od 1996. do 2013. godine.

1996. – 2000.

Fotografija prikazuje iskonsku eksploziju prvih popularnih web stranica. Oslikavaju svijet koji nije mogao odoljeti konceptu kupovine namirnica bez potrebe izlaska iz svoga doma. Među top 20 stranica nalaze se stranice univerziteta, AOL i Yahoo. Ipak, ta mjesta zauzimaju i danas nepoznata imena, kao što su GNN i Teleport, a zabilježena je pojava giganata ako što su Excite i CNET.

2000. – 2004.

U ovom periodu popularnost Excitea doživljava procvat, a CNET se "vrti“ po sredini liste. Takođe, u ove četiri godine pojavili su se eBay i Amazon, a sami vrh drži MSN odnosno Microsoft i Yahoo nakon što je "upio“ stranicu Geocities. Takođe, bilježi se pojava Googlea koji uništava dotadašnje pretraživače kao što su Altavista i Webcrawler.

2004. – 2009.

Period do 2009. godine obilježen je stabilizacijom. To je period pojave Facebooka nakon što se proširio sa svog prvobitno univerzitetskog karaktera. Na vrhu se nalazio Time Warner i to samo nakon apsorbovanja AOL-a, a onda je na scenu opet došao AOL, nakon propasti partnerstva. Takođe, zabilježene su stranice Viacom, Walmart i Ask Jeeves odnosno Ask. eBay polako zalazi u probleme.

2009. – 2013.

Ova slika odraz je "moderne ere“ interneta, a shvatićete zašto jer sami vrh drže stranice poput Googlea, Yahooa, Microsofta, Facebooka i AOL-a. Ovaj period bilježi pojava LinkedIna i povećanje popularnosti Applea.

Klix.ba

Bonus video: