DIGITALNI SVIJET

Hakaton 20. i 21. decembra u Podgorici

Hakaton prima maksimalno 7 timova sa 4 do 5 članova. Ove godine se ne prihvataju projekti koji su razvijani prije samog Hakatona
50 pregleda 1 komentar(a)
Hakaton, Foto: Zoran Đurić
Hakaton, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.12.2014. 10:47h

Treći Hakaton će se održati 20. i 21. decembra, u prostorijama Domen-a. Organizatori Hakatona su, kao i prethodne dvije godine, softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me.

Tema će ovog puta biti HTML5 aplikacija za djecu u početnim razredima osnovnih škola. Inspiracija za temu Hakatona bila je aktivnost Ministarstva prosvjete u vidu obezbjeđenja tableta za četiri razreda prvaka.

Organizatori vjeruju da djeci treba dati priliku da se sa „digitalnim“ svijetom upoznaju što prije i zato žele podržati pomenuti eksperiment kreiranja aplikacije, tako što će dati zadatak programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima onima koji pomenutu temu doživljavaju bliskom, a puni su dobrih ideja. Svi odabrani pojedinci, spojeni u timove, biće u prilici da smisle sljedeću generaciju nastavnog materijala za buduće prvake.

„Potpuno smo svjesni činjenice da živimo u vremenu kada edukativni sistem nije u stanju da da odgovor na pitanje “za koja zanimanja treba sutra da vas edukujemo”, te stoga i ovu priliku na isti način posmatramo. Danas nekoliko eksperimentalnih razreda imaju tablete. Nadamo se da će sutra svi đaci prvaci imati tablete, a vi otključajte svoju kreativnost i približite im svijet tradicionalnog znanja putem nove tehnologije. Ali, isto tako razmislite kako im možete postojeću tehnologiju približiti”, navodi Predrag Lešić u ime organizatora.

Hakaton prima maksimalno 7 timova sa 4 do 5 članova. Ove godine se ne prihvataju projekti koji su razvijani prije samog Hakatona, već moraju moraju biti razvijeni za vrijeme održavanja Hakatona.