Logate i Digitalizuj.me organizuju treći Hakaton u Crnoj Gori

0 komentar(a)
Hakaton 2013, Foto: Hakaton
Hakaton 2013, Foto: Hakaton
Ažurirano: 01.12.2014. 15:04h

Treći Hakaton (takmičenje u programiranju) održaće se 20. i 21. decembra, u prostorijama kompanije Domen.

Organizatori Hakatona su, kao i prethodne dvije godine, softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me.

Tema će ovog puta biti HTML5 aplikacija za djecu u početnim razredima osnovnih škola.

Inspiracija za temu Hakatona bila je aktivnost Ministarstva prosvjete u vidu obezbjeđenja tableta za četiri razreda prvaka.

Organizatori vjeruju da djeci treba dati priliku da se sa "digitalnim" svijetom upoznaju što prije i zato žele podržati pomenuti eksperiment kreiranja aplikacije, tako što će dati zadatak programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima onima koji pomenutu temu doživljavaju bliskom, a puni su dobrih ideja. Svi odabrani pojedinci, spojeni u timove, biće u prilici da smisle sljedeću generaciju nastavnog materijala za buduće prvake.

"Potpuno smo svjesni činjenice da živimo u vremenu kada edukativni sistem nije u stanju da da odgovor na pitanje “za koja zanimanja treba sutra da vas edukujemo”, te stoga i ovu priliku na isti način posmatramo. Danas nekoliko eksperimentalnih razreda imaju tablete. Nadamo se da će sutra svi đaci prvaci imati tablete, a vi otključajte svoju kreativnost i približite im svijet tradicionalnog znanja putem nove tehnologije. Ali, isto tako razmislite kako im možete postojeću tehnologiju približiti", kazao je Predrag Lešić u ime organizatora.

Hakaton prima maksimalno 7 timova sa 4 do 5 članova. Ove godine se ne prihvataju projekti koji su razvijani prije samog Hakatona, već moraju moraju biti razvijeni za vrijeme održavanja Hakatona.

Bonus video: