Kako lišće može da izazove kvar?

Lišće i prljavština ulaze u prostor ispod vjetrobranskog stakla, gdje često začepe odvode i na taj način dolazi do akumulacije vode...
1632 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2014. 07:22h

Uvenulo lišće koje završi u dnu vjetrobranskog stakla može da dovede do velikih kvarova na automobilu. Naizgled banalna pojava u najgorem slučaju može da dovede i do zapaljenja vozila, upozoravaju automehaničari.

Naime, lišće i prljavština ulaze u prostor ispod vjetrobranskog stakla, gdje često začepe odvode i na taj način dolazi do akumulacije vode, koja će vrlo brzo da pronađe put ka neželjenim zonama. Ako dođe u dodir sa električnim instalacijama, doći će do korozije kontakata i otkaza različitih senzora, pa i do težih problema.

"Tada može da dođe do problema sa kompjuterom motora koji je često smješten u blizini brisača, ili prodora vode u unutrašnjost vozila, gdje se nalazi veliki dio elektronskih sistema, pa može da dođe i do zapaljenja vozila", kaže Aleksandar Dobrović, majstor iz servisa “Karal komerc".

Ako voda zahvati električne instalacije, vozač će to vrlo brzo primijetiti, i neće biti nimalo oduševljen simptomima. Tada dolazi do otkazivanja raznih sistema, instrument table, digitalnih klima uređaja, raznih senzora, pa čak i do problema u radu motora. Kada elektronske komponente dođu u dodir sa vodom, ishod opravke je vrlo neizvjestan.

"U nekim slučajevima problem može da se riješi isušivanjem, ali kada dođe do spojeva u samoj instalaciji vozila, neophpdno je zamijeniti kompletan dio”, kaže Dobrović.

Najmanje što može da vam se dogodi je da voda prodre u unutrašnjost vozila, što je samo po sebi izuzetno neprijatno, između ostalog i zbog neprijatnih mirisa koje prouzrokuje razvoj bakterija u tepisima.

Ukoliko dođe do prodiranja vode, vozač će to brzo osjetiti po mokrim tepisima i velikoj količini kondenzacije na staklima.

Problem bi trebalo što prije rješavati, ako ni zbog čega drugo, onda jer putnici ne mogu nikako da se osjećaju ugodno ako u automobilu ima vlage. Prvo što treba da uradite je da skinete čepove sa donje strane karoserije da voda iscuri, a onda se pristupa procesu isušivanja snažnim usisivačima, sunčanjem i provjetravanjem. U slučaju da ne možete da otklonite neprijatne mirise, moraćete da dubinski operete tepihe.

Postupak čišćenja

Čišćenje odvoda je posebno važno u ovom periodu godine, sa prvim opalim lišćem i kišama. Ovo nije komplikovan zadatak, i većina vozača može sama to da obavi. Evo kako!

Prije svega otvorite haubu i pažljivo očistite lišće i prljavštinu koja se nakupila na plastici ispod šoferšajbne. Zatim treba da utvrdite kako da propisno podignete plastičnu rešetku, a najčešće to možete da uradite skidanjem gumenih zaptivki motornog prostora.

Kada to uradite, pronađite otvore odvoda na dnu kadice koja se nalazi između motornog prostora i putničke kabine. Onda šrafcigerom ili nekim drugim tankim predmetom pažljivo pročistite odvode.

Zatim pažljivo prospite vodu u kadicu pazeći da ne skvasite okolne sklopove. Ako voda prolazi kroz otvor nesmetano, i curi sa donje strane vozila, posao ste odradili uspješno i možete da vratite sve na svoje mjesto. U slučaju da nijeste sigurni da ovo možete sami da odradite, u servisu koji smo posjetili će to učiniti besplatno, a pri tom će da obave i kompletnu kontrolu ostalih sklopova vozila

Galerija

Bonus video: