Trolovima na internetu prijeti do dvije godine zatvora

2 komentar(a)
trol, govor mržnje, prijetnje na internetu, Foto: Shutterstock.com
trol, govor mržnje, prijetnje na internetu, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.10.2014. 12:26h

Bezobzirni nasilnici na internetu, koji su poznatiji kao trolovi, u Velikoj Britaniji bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu i do dvije godine, najavio je britanski ministar pravosuđa Kris Grejling.

"Internet trolovi su kukavice koje truju život cijele nacije. Njihovi napadi su nekad okrutni i degradirajući. Niko ne bi dozvolio takav otrov u direktnom razgovoru licem u lice, pa za tako nešto ne bi trebalo biti mjesta ni na društvenim medijima. Zato smo odlučni da značajno povećamo maksimalnu kaznu", rekao je on, prenosi BBC.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je na internetu napadnuta i izvrijeđana TV voditeljka Kloi Madli zbog izjava njene majke sutkinje Džudi Finigen, koja je silovanje koje je počinio fudbaler Čed Evans opisala "nenasilnim" i kazala da ono "nije uzrokovalo tjelesne povrede". .

Kloin otac Ričard Madli je najavio tužbe protiv onih koji u prijetnjama navodili i da će silovati njegovu kćerku.

"Ovo je zakon koji će se boriti protiv okrutnosti i označava našu odlučnost da zauzmemo stav protiv internet nasilnika. Moramo im poslati jasnu poruku - za trolovanje rizikujete zatvorsku kaznu od dvije godine", poručio je ministar.

Kloi Medlin je kazala da fizičke prijetnje ne bi trebalo da su svrstane u kategoriju slobode govora.

"Treba ih posmatrati kao on-line terorizam i proglasiti ih nelegalnim", kazala je ona.

Prema sadašnjem britanskom zakonu Zlonamjerna komunikacija koji je donese prije 10 godina, oni koji pišu seksualno uvredljive poruke, zlostavljaju svojim rječnikom ili prijete nekom objavom na internetu, suočavaju se sa maksimalnom kaznom od šest mjeseci zatvora.

Bonus video: