Tojota: Devet miliona vozila proizvedeno u Evropi

Kompanija je uložila više od osam milijardi eura u devet evropskih fabrika, koje proizvode širok asortiman vozila za evropske kupce, kao i za izvoz na tržište SAD
0 komentar(a)
Tojota, Foto: Reuters
Tojota, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2014. 08:36h

Kompanija Tojota objavila je da će ukupna proizvodnja njenih vozila u Evropi ove sedmice dostići devet miliona.

Kako se navodi u saopštenju kompamije, dva od tri vozila japanskog proizvođača koja su prodata u Evropi napravili su radnici Tojote u jednoj od šest fabrika vozila i tri fabrike motora smještenih u Portugalu, Velikoj Britaniji, Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj i Rusiji.

Proizvodnja u Evropi je krenula 1971. godine gradnjom prve fabrike u Portugalu, gdje se proizvodila prva evropska "korola", prenosi B92.

Kompanija je uložila više od osam milijardi eura u devet evropskih fabrika, koje proizvode širok asortiman vozila za evropske kupce, kao i za izvoz na tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako se navodi, evropski dizajn je dobio veću autonomiju u odnosu na japanski i novi modeli se zato dizajniraju po ukusu evropskih kupaca. Pravi predstavnici tog dizajna su nova generacija modela Ajgo i Jaris.

Tojota u Evropi zapošljava oko 20 hiljada ljudi, što direktno, što preko svojih podružnica, a ta brojka se penje na 94 hiljade ako se uključe radnici iz prodajne mreže.

Od početka ove godine, u Evropi je prodato više od 131 hiljade hibridnih vozila.

Bonus video: