Forenzička rekreacija: Isus Hrist nije izgledao kako mislimo da jeste

Koristeći forenzičke podatake sa lobanja jevrejskih muškaraca iz prvog vijeka, ovaj britanski akademski umjetnik predstavio je “novo lice“ Isusa
1326 pregleda 74 komentar(a)
Isus Hrist, Foto: Turnbacktogod.com
Isus Hrist, Foto: Turnbacktogod.com
Ažurirano: 14.12.2015. 20:12h

Većina nas Isusa Hrista zamišlja na, manje više, isti način. Međutim, Ričard Niv bacio je novo svijetlo na izgled jedne od najbitnijih istorijskih ličnosti.

Koristeći forenzičke podatake sa lobanja jevrejskih muškaraca iz prvog vijeka, ovaj britanski akademski umjetnik predstavio je “novo lice“ Isusa, koje se poprilično razlikuje od dominatnih eurocentričnih verzija.

Niv je posmatrao lobanje koje su nađene na sjeveru Izraela, čiji je izgled dovršio uz pomoć kompjuterizovanih rendgen zraka. Zatim se kod, na primjer, Isusovo kose – osvrnuo na crteže koje prikazuju prosječnog muškarca iz tog regiona i tog doba da popuni preostale praznine.

“Napravio sam gipsani odlivak lobanje, na kojoj sam radio,” rekao je Niv za BBC 1998, opisujući proces nakon što je pomogao policiji da riješi jedno misteriozno ubistvo time što je rekonstruisao izgled lica žrtve.

“Onda sam stavio glinu preko nje, koristeći mjere mekog tkiva, i izgradio anatomiju lica”, rekao je. “Naravno da postoje neke oblasti u kojima morate spekulisati , naročito ako djelovi lobanje nedostaju”.

Kao i u njegovom radu na polju forenzičke kriminalistike, Niv je pokušao da rekonstruiše lica brojnih istorijskih ličnosti – kralja Mida, oca Aleksandra Velikog i Filipa II Makedonskog.

Bonus video: