Povratak tri astronauta sa Međunarodne svemirske stanice

98 pregleda 3 komentar(a)
Kosmonauti, Foto: Beta/AP
Kosmonauti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.09.2014. 09:43h

Tri astronauta iz Međunarodne svemirske stanice - dva Rusa i jedan Amerikanac - vratili su se danas na Zemlju posle više od šest mjeseci provedenih u svemiru, saopštila je ruska svemirska agencija Ruskosmos.

Amerikanac Stiven Svonson i Rusi Aleksandar Skvotcov i Oleg Artemijev koji su odletjeli u Svemirsku stanicu 26. marta, sletjeli su u predviđeno vrijeme u 2.23 GMT (4.23 po centralnoevropskom vremenu) u stepama u Kazahstanu na kapsuli Sojuz TMA-12M.

Sa velikim osmjehom i naočarima za sunce američki astronaut Stiven Svanson i njegove ruske kolege čekali su u visokoj travi kazahstanske stepe da ih pregledaju ljekari.

"Tokom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici članovi tima su više od 2.700 puta napravili krug oko Zemlje, i prešli preko 115 miliona kilometara', saopštila je američka svemirska agencija NASA, pozdravljajući njihov povratak.

Kosmonauti su krenuli u misiju jeku krize oko Krima čije pripajanje Rusiji u martu je izazvalo napetosti između Zapada i Rusa. Rusko-američki tim sproveo je desetine naučnih eksperimenata tokom misije kao i sproveo više izlazaka u svemir.

Ukupno 16 zemalja učestvuje u Međunarodnoj svemirskoj stanici a Rusija i SAD finansiraju najveći dio. Tim od šest astronauta je stalno u stanici a rotacije se vrše na šest mjeseci.

Međunarodna svemirska stanica puštena je u orbitu 1998. a njena konstrukcija koštala je ukupno sto milijardi dolara. NASA je produžila njen životni vijek u januaru za još četiri godine do 2024.

Bonus video: