Nova Tojota ajgo na prvoj probi: Vrijeme je za zabavu

Vlasnik može da mijenja boju pojedinih elemenata, pa čak i X masku
69 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2014. 14:06h

Osim tradicionalnim kvalitetom Tojota u zadnje vrijeme emotivnim dizajnom želi da zadrži stare i privuče nove kupce. Najnoviji, istovremeno i najjači predstavnik ove filozofije je novi ajgo. Ekipa “Vijesti” je bila u Roterdamu na prvim test vožnjama japanskog gradskog automobila.

Zabavan, živopisan, mladalački i veseo! Ovo su pridjevi kojim bismo najbolje opisali novi ajgo pri prvom susretu. Tojota je zauzela agresivnu strategiju, odbacivši mekane linije i zaobljene detalje starog modela. Novi ajgo je dobio oštre ivice i upečatljive uglaste strukture. Bilo kakve sumnje da auto ima francuskih gena (tehnički identičan sa pežoom 108 i sitrenom C1), otklonjene su nakon što su dizajneri odlučili da prednji dio vozila ukrase masivnom X formom.

Vlasnik može da mijenja boju pojedinih djelova vozila, pa čak i čitavu X masku. Ovo je odličan način da se privuku mladi klijenti sa urbanom orijentacijom. Mlađi kupci će inače da budu ciljna grupa novog ajgoa, jer se radi o vozilu dugom manje od tri i po metra, u koji ipak mogu da se na kraćim relacijama smjeste četiri osobe. Iako je auto dimenzijama sličan kao dosadašnji model, zahvaljujući takozvanom dabl babl (dupli mjehur) dizajnu krova prostor za glavu vozača povećan je za oko 7 milimetara.

Onima pozadi će možda malo da smeta to što su bočna stakla dosta mala, a nasloni prednjih sjedišta previše visoki, ali tamo se ionako ne boravi dugo.

Prtljažnik prima, za ovu klasu pristojnih 168 l, što je 29 l više nego ranije. Jedina zamjerka je to što pri otvaranju gepeka treba da koristite obje ruke jer je dugme za otvaranje izdvojeno.

U unutrašnjosti su na raspolaganju dva držača za čaše, velika kaseta ispred suvozača i džepovi u sjedištima u koje mogu da stanu flaše od pola litra.

Kad je riječ o dizajnu enterijera, zadržan je isti mladalački pristup. U prvom planu je veliki ekran osjetljiv na dodir, a iako ima jeftine plastike, sve je vrlo moderno i kvalitetno upakovano.

Sve ovo bi trebalo da bude dobra preporuka za novi Ajgo, posebno kada se zna da će bazna verzija na našem tržištu da košta samo 8.500 eura. Japanski mališan će se u salonu crnogorskog zastupnika naći već tokom ovog mjeseca.

Mali, ali agilan benzinac

Ako ste imali prethodni ajgo, za volanom novog modela ćete se osjećati kao kod kuće. Bazni benzinski motor zapremine jedan litar koji razvija 70 KS je vrlo živahan i rado se odaziva na gas.

Tojota je znatno popravila i izolaciju kabine, a prijatno iznenađenje je i automatizovani mjenjač, koji tečno i agilno na točkove prenosi snagu koju vozač pritiskom gasa zahtijeva.

Volan je vrlo precizan i direktan, kao stvoren za mali gradski auto kojim treba da manevrišete po gradu, ali i da zujite u slalomu brdskim putevima.

Galerija

Bonus video: