3D Secure standard za sigurnu trgovinu na internetu

Svim postojećim korisnicima NLB platnih kartica ova usluga aktivirana je po automatizmu i bez naknade, a isti uslovi važe i za sve nove korisnike
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2014. 08:18h

Briga o korisnicima i njihova sigurnost u poslovanju platnim karticama uvijek je bila primarna u radu NLB Montenegrobanke, pa je i najnovije unapređenje u domenu sigurnosti plaćanja platnim karticama na Internetu, uvođenjem 3D Secure standarda za sve naše kartice, samo jedna od aktivnosti na kojoj se svakodnevno radi, kazala je Jelena Vujović, savjetnica za marketing i korporativne komunikacije.

Šta je 3D Secure i kako funkcioniše?

"3D Secure je standard koji podržavaju najveći kartični brendovi VISA i MasterCard, koji je razvijen sa namjenom da smanji neovlašćeno korišćenje kartica od strane trećih lica. Prilikom svake transakcije na sajtovima koji podržavaju ‘3D Secure’ korisnik kartice dobija jednokratnu dinamičku lozinku, koja je samo njemu poznata, putem SMS-a, kojom mora verifikovati plaćanje. S obzirom da trend internet transakcija raste, NLB Montenegrobanka je uvođenjem ovog servisa svela mogućnost zloupotrebe kartice na minimum".

Šta je potrebno uraditi da bi se aktivirala funkcionalnost 3D Secure na platnoj kartici?

"Sve kartice NLB Montenegrobanke podržavaju ovu funkcionalnost. Svim postojećim korisnicima NLB platnih kartica ova usluga aktivirana je po automatizmu i bez naknade, a isti uslovi važe i za sve nove korisnike".

Na kojim sajtovima se najviše obavlja plaćanje NLB platnim karticama?

"Naši klijenti putem interneta najviše kupuju avionske karte, plaćaju hotelski smještaj, rentiraju automobile, naručuju knjige, muziku, odjeću, plaćaju marketing usluge, osiguranje... Najveći broj ovih sajtova na kojima se vrše plaćanja podržava 3D funkcionalnost i veoma su bezbjedni za plaćanje".

Da li postoje bezbjedni sajtovi?

"Svi sajtovi koji podržavaju 3D Secure standard su sigurni za plaćanje i mogućnost zloupotrebe na ovim internet sajtovima svedena je na minimum. Radi se o sajtovima koji su verifikovani od strane VISA i MasterCard i svim klijentima preporučujemo odabir ovih sajtova prilikom plaćanja na internetu. Bezbjedni sajtovi se mogu prepoznati po logotipima Verified by Visa i Mastercard SecureCode".

Za više informacija potrebno je posjetiti stranicu https://www.nlb.me/3Dsecure.

Bonus video: