Komisija stopirala trgovinu akcijama CGES na berzi: Ko je vještački "naduvao" cijenu akcija?

omisija, kojom predsjedava Zoran Đikanović, je zaključila je da je neophodno utvrditi da li je trgovanje akcijama CGES-a bilo u skladu sa pravilima regulisanog tržišta
146 pregleda 1 komentar(a)
Skupština akcionara, Foto: Zoran Đurić
Skupština akcionara, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.11.2018. 08:29h

Komisija za tržište kapitala zaustavila je juče do daljnjeg trgovinu akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) na Montenegroberzi na zahtjev menadžmenta kompanije, sve dok se ne provjeri i istraži da li ko vještački "naduvao" berzansku cijenu akcija protekli mjesec, nakon što je zakazana vanredna skupština akcionara ove kompanije, čak za 38,4 odsto, na prosječni nivo od 85,79 centi.

Komisija, kojom predsjedava Zoran Đikanović, je zaključila je da je neophodno utvrditi da li je trgovanje akcijama CGES-a bilo u skladu sa pravilima regulisanog tržišta.

Naložila je berzi da provjeri da li je li trgovanje od prvog do 30. oktobra bilo u skladu sa pravilima i dostavi Komisiji dokaze o tom postupanju.

Prije toga juče rano ujutro, bilo je žučno i na vanrednoj skupštini CGES-a gdje je većinskom voljom vlasnika donijeta odluka o zalaganju imovine CGES-a vrijedne 20,9 miliona eura radi obezbjeđenja kolaterala državi za obezbjeđenje kredita kompaniji kod Njemačke banke za razvoj (Kfw).

Za je glasalo 87 odsto vlasnika, a protiv njih oko 1,21 odsto među kojima će jedan broj njih juče bio nesaglasan i tražiće u narednih mjesec dana isplatu svog vlasničkog uloga po posljednjoj prosječnoj berzanskoj cijeni od 85,79 centi.

U CGES-u strahuju jer će tokom naredna dva mjeseca nesaglasnim akcionarima morati da isplate najvjerovatnije stotine hiljada eura.

Neki od nezadovoljnih akcionara kao što su Milan i Golub Bojanić otvoreno su negodovali zbog razgovora sa sekretarkom društva Olgicom Ivanović, koju su, kako kažu, uzalud pozivali telefonom i nije im objasnila proceduru da steknu status nesaglasnih akcionara.

Sekretarka Ivanović tvrdi, međutim, da je nijesu ni pitali za institut nesaglasnosti na vanrednoj skupštini, što je izazvalo još oštriju reakciju nezadovoljnog akcionara Milana Bojanića. “Jutros nam je rečeno da je rok za prijavu istekao sinoć u ponoć”, rekao je nezadovoljni akcionar iz Nikšića.

Zbog zaduženja CGES-a kod KfW-a biće založena zgrada kompanije na atraktivnoj lokaciji Preko Morače, kao i zemljište i druga različita oprema.

Izvršni direktor Dragan Kujović, koji je predsjedavao skupštinom, objasnio je da se zalaže zemljište vrijedno 1,37 miliona, građevine procijenjene vrijednosti oko 5,57 miliona i oprema vrijedna 14 miliona eura.

Sve založene nekretnine vrijedne su 20,9 miliona eura.

Na osnovu odluke redovne skupštine akcionara CGES-a održane 26. jula ove godine odobreno je ovo kreditno zaduženje za finansiranje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica.

Sedmi po veličini akcionar Vasilije Miličković, zamjerio je sekretarki društva i menadžmentu što makar njih 10 pojedinačno najvećih vlasnika ne obavještava o ovako značajnim odlukama i informacijama iz kompanije.

„Glasam protiv ove odluke o zaduženju jer ne znam o čemu se radi“, naveo je Miličković.

Država posjeduje 55 odsto akcija CGES-a, 22 odsto italijanska Terna, a 10 odsto Elektromreža Srbije.

Na skupštini je juče usvojena i odluka da se umjesto revizorske kuće KPMG, koja od prvog septembra više ne posluje u Crnoj Gori, za revizora finansijskih izvještaja u ovoj godini izabere kuća Pricewaterhousecoopers. M. M.

4,22 miliona eura je profit CGES-a tokom prvih devet mjeseci ove godine i on je 59 odsto veći nego u istom periodu prošle godine... Poslovni prihodi su povećani sa 24,7 miliona eura na 25,19 miliona, a poslovni rashodi smanjeni sa 22,52 miliona na 21,87 miliona eura

Bonus video: