Ministarstvo: Portret Ivana Milutinovića nije bio u posjedu cetinjske galerije

Porodica Đorđa Andrejevića Kuna u svojim evidencijama nema podatke o portretu narodnog heroja Ivana Milutinovića iz 1953. U monografiji o njemu, sva tri djela koja prikazuju ovog narodnog heroja su mu iz 1950. godine
310 pregleda 6 komentar(a)
Portret Ivana Milutinovića, slika Đorđa Andrejevića Kuna, Foto: Boris Pejović
Portret Ivana Milutinovića, slika Đorđa Andrejevića Kuna, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2018. 20:14h

Portret narodnog heroja Ivana Milutinovića, autora Đorđa Andrejevića Kuna, koji je decenijama u Skupštini nije bio u posjedu nekadašnje cetinjske Umjetničke galerije, ali jeste u spiskovima umjetničkih radova u posjedu Izvršnog vijeća nekadašnje Savezne Republike Crne Gore.

To je saopšteno iz Ministarstva kulture.

“Vijesti” su nedavno objavile da institucije ne znaju odakle u holu Skupštine Crne Gore ulje na platnu, portret istaknutog revolucionara i narodnog heroja Ivana Milutinovića, djelo poznatog majstora slikara Đorđa Andrejevića Kuna.

Prema katalogu Likovna zbirka Skupštine Crne Gore, dimenzije slike su 159x110 milimetara, a rađena je 1953.

Porodica Đorđa Andrejevića Kuna u svojim evidencijama nema podatke o portretu narodnog heroja Ivana Milutinovića iz 1953. U monografiji o njemu, sva tri djela koja prikazuju ovog narodnog heroja su mu iz 1950. godine.

U monografiji, koju je izdala Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) 1977, navodi se da je Kun tri puta naslikao Ivana Milutinovića, a da su sva tri djela nastala 1950. U monografiji piše da je jedno od njih, dimenzija 162x113 milimetara, bez potpisa, u Umjetničkoj galeriji na Cetinju.

“Narodni muzej, kroz stručnu analizu umjetničkog opusa Đorđa Andrejevića Kuna, konstatuje da su podaci o godini nastanka ove slike koje navodi Momčilo Stevanović 1977. godine, kontradiktorni, odnosno ističe da je ista nastala 1953. Uvidom u muzejsku dokumentaciju, NM je utvrdio da se predmetna slika navodi u spiskovima komisija koje su vršile pregled umjetničkih radova u Izvršnom vijeću SR Crne Gore (Vlada) i njegovim sekretarijatima (Ministarstvima), zgradi Skupštine SR Crne Gore i drugim tadašnjim državnim organima, radi preuzimanja određenog broja zatečenih umjetnina. Međutim, za razliku od drugih radova, slika koju navodite, nikada nije preuzeta od tadašnje Umjetničke galerije, a prema informaciji dobijenoj od Narodnog muzeja”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture.

Napominju da likovna zbirka Skupštine Crne Gore obuhvata 46 umjetničkih djela od 35 autora sa prostora bivše Jugoslavije i Rusije, a koje je Skupština otkupila ili dobila na poklon u periodu od kraja pete decenije XX vijeka do danas.

“Podaci o vremenu sticanja vlasništva, predmet su istraživanja arhivske građe, koja je nastajala u radu ili djelovanju predmetnog državnog organa...”, pojašnjavaju iz tog resora.

Iz Ministarstva podsjećaju da su donošenjem propisa i reorganizacijom ustanova iz oblasti muzejske djelatnosti, stvorili zakonodavni i institucionalni okvir za muzejski informacioni centar.

Podsjećaju da je propisano da se radi obezbjeđenja racionalnijeg i efikasnijeg korišćenja muzejskog materijala, muzeji povezuju u jedinstveni muzejski informacioni sistem.

Bonus video: