Iz domaće kuhinje: Pronađi i ponudi čas na internetu

Portal je moguće lako koristiti i na mobilnom telefonu, kako za pregled tako i za postavljanje časova i kurseva
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 17:29h

Kratki kursevi istorije, časovi hemije biologije, fizike, stranih jezika, obuka za rad na računaru u specijalizovanim programima... samo su neki od zasad ponuđenih časova na stranici Pronađi čas.

Projekat je za dva i po mjeseca od kada postoji, okupio oko 160 registrovanih korisnika, a na stranici je objavljeno preko 110 časova i kurseva.

Autori, Blažo Crvenica i Bojan Tešić, zadovoljni su kako se stvari zasad odvijaju.

Servisom Pronađi čas, njihov cilj je bio da svoja profesionalna znanja upotrijebe u kreiranju jednostavnog, ali uspješnog digitalnog servisa.

“Zaključili smo da postoji potreba za servisom, koji na jednostavan način spaja one koji daju časove i one kojima su ti časovi potrebni”, kazao je Crvenica “Vijestima”.

Pronađi čas je besplatan servis, i za pojedince, i za škole, a Crvenica kaže da se od sličnih servisa razliku po geolokacijskom konceptu pretraživanja.

“Prilikom posjete portal automatski pronalazi lokaciju korisnika. Na taj način već je izvršen važan korak u potrazi za informacijom. Korisnik ima vizuelni prikaz o časovima u okolini njegove lokacije. Postoje dodatne opcije za pretragu koje dozvoljavaju korisniku da što preciznije dođe do željene informacije. Ukoliko u pretrazi ne postoji nijedno podudaranje sa traženim podacima, korisnik može ostaviti podatke i biće automatski obaviješten kada se pojavi tražena informacija”, objašnjava Crvenica, dodajući da, osim geolokacijskog, postoji i klasičan pregled časova u obliku liste.

Ukoliko želi da postavi čas ili kurs na portalu www.pronadjicas.com, korisnik se najprije prijavi na servis ili otvori novi profil na linku Prijavi čas, a potom slijedi uputstvo koje će ga provesti kroz postavljanje časa.

Na portalu je, prema riječima Crvenice, zasad najviše registrovanih časova matematike i engleskog jezika. Traženi su i časovi fizike, hemije i italijanskog jezika. Pored časova, u ponudi su i registrovani korisnici, odnosno škole koji daju kurseve. Takvih je zasad 15.

Servis omogućava korisniku da u kontakt sa drugima stupi preko email forme, ali i da ostavi preporuku za određeni čas.

“Da bi neko ocijenio i postavio komentar časa ili kursa, potrebno je da se registruje na portalu. Princip je sličan kao i za postavljanje časa, korisnik ostavlja ocjenu i komentar i šalje je na odobrenje, nakon čega administratori našeg portala odobravaju komentar”, objašnajva Crvenica.

Autori servisa su posebno zadovoljni komunikacijom sa korisnicima na osnovu čijih sugestija nastoje da unaprijede uslugu.

“To je i ono najljepše u čitavoj priči, jer intenzivno učimo prilagođavajući servis potrebama naših korisnika”, kazao je on.

Pronađi čas možete pratiti i na Facebooku i Twitteru, putem kojih autori promovišu interesantne časove i kurseve, i obavještavaju zainteresovane o novostima vezanim za portal.

Portal je moguće lako koristiti i na mobilnom telefonu, kako za pregled tako i za postavljanje časova i kurseva.

I kad bude donosio novac, servis će ostati besplatan

Servis Pronađi čas će, prema riječima Crvenice, će ostati besplatan, čak ako se autori u nekoj fazi njegovog razvoja odluče da na neki način ostvare zaradu od njega.

Na portalu je zasad najviše registrovanih časova matematike i engleskog jezika. Traženi su i časovi fizike, hemije...

Širenje na region

Iako je Pronađi čas servis tek u testnoj fazi, autori već planiraju njegovo širenje na region.

“Uskoro ćemo servis proširiti i na region našeg govornog područja. Ideja nam je da prilagodimo servis lokalnim valutama, tako da svako može postaviti čas u valuti koju želi i da svaki korisnim na prilično jednostavan način može vidjeti protivvrijednost postavljenih časova i kurseva u željenoj moneti”, kazao je on.

Autori servisa su otvoreni za saradnju i razmjenu ideja sa starup zajednicom u Crnoj Gori i regionu, ali projekat Pronađi čas zasad neće prijavljivati na neko startup takmičenje.

Galerija

Bonus video: