Počeo drugi krug takmičenja Otvorene ideje za Crnu Goru

Vrbenski je podsjetio na uspjeh prošlogodišnjeg takmičenja, na kom je pobjedu odnijela aplikacija Budi odgovoran, koja je ubrzo postala kanal za prijavu nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije
0 komentar(a)
Otvorene ideje, Foto: Screenshot
Otvorene ideje, Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.04.2014. 18:08h

Takmičenje Otvorene ideje za Crnu Goru, čiji je cilj jačanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave kroz iznalaženje inovativnih tehnoloških rješenja, počelo je danas.

U Podgorici je održan najavni događaj za drugi krug takmičenja, koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u partnerstvu sa nevladinom organizacijom (NVO) DigitalizujMe, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Upravom za mlade i sport.

"Cilj takmičenja je jačanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave kroz iznalaženje inovativnih tehnoloških rješenja (vebsajta, veb i/ili mobilne aplikacije) za dva pitanja od društvenog značaja: Kako unaprijediti učeće mladih u procesu donošenja odluka i Kako iskoristiti moć novih tehnologija za bolju informisanost i učeće građana u procesu evropskih integracija“, saopšteno je iz Ministarstva.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gorim Rastislav Vrbensk, pozvao je aktiviste i ljude sa idejom da se uključe i pomognu javnom sektoru da se izbori sa ta dva važna izazova.

"Kroz Otvorene ideje mi rušimo pasivnost i apatiju. Potrebna nam je kreativna energija svih građana Crne Gore, mladih ljudi koji su spremni da svoje znanje i vještine upotrijebe za dobrobit našeg društva“, kazao je Vrbenski.

On je naglasio da demokratski razvoj Crne Gore i digitalno doba u kom živimo čine da građani imaju povećana očekivanja i da žele pravovremene informacije i bolje planiranje javnih politika.

Vrbenski je podsjetio na uspjeh prošlogodišnjeg takmičenja, na kom je pobjedu odnijela aplikacija Budi odgovoran, koja je ubrzo postala kanal za prijavu nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije.

"Vjerovali smo u sposobnost građana da prepoznaju i riješe probleme koji ih se tiču. Premda je to bio rizičan eksperiment, pokazalo se da oni mogu da ponude napredna tehnološka rješenja koja ruše barijere i povezuju građane i javnu upravu“, zaključio je Vrbenski.

Generalna direktorka Generalnog direktorata za evropske poslove, Snežana Radović, kazala je da je Vlada proces pregovora otvorila za saradnju svih segmenata društva, rukovodeći se činjenicom da je u pitanju zajednički posao.

Ona je govorila o značaju novih tehnologija u kontekstu boljeg razumijevanja procesa evropskih integracija.

"Radović je kazala da je Vlada donošenjem nove Strategije o informisanju javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) definisala sektorski pristup u informisanju različih ciljnjih grupa, ocjenjujući da su za svaku ciljnu grupu definisane različite poruke, kanali i alati“, kaže se u saopštenju.

Ona je, dodaje se, saopštila da stručni izraz i terminiologija nijesu prijemčivi za sve, kao i da je njihova namjera da se kroz različite forme na jednostavan način obraćaju građanima, pa, između ostalog, i putem društvenih mreža.

Radović je pozvala sve zainteresovane da se prijave na takmičenje i kroz zajednički rad doprinesu iznalaženju novih rješenja za veću informisanost i bolje razumijevanje integracije Crne Gore u EU.

Bojana Bulatović iz Uprave za mlade i sport kazala je da je Uprava sa zadovoljstvom prihvatila partnerstvo u tom projektu, imajući u vidu njegovu misiju da poveća učešće mladih u donošenju važnih odluka koje se odnose i unapređenje kvaliteta života, ali i na odluke koje će odrediti dalji razvoj.

Ona se osvrnula na rezultate istraživanja, koji ukazuju na to mladi žele da budu aktivni i da se čuje njihov glas.

"Upravo ovakvi projekti doprinose njihovoj većoj uključenosti“, dodala je Bulatović.

Nikola Vulić iz NVO DigitalizujMe predstavio je sajt www.otvoreneideje.me na kojem se mogu naći sve informacije u vezi sa drugim krugom takmičenja.

On je predstavio način prijave, kao i pravila takmičenja koje će se odvijati u tri faze, a finale će se održati 28. juna.

Takmičenje je otvoreno za pojedince, građane i organizacije, a posebno se ohrabruje učešće žena.

Otvorene ideje za Crnu Goru dio su regionalnog projekta „Otvorene ideje za Balkan”, u okviru koga će aktivisti predložiti mobilne i veb aplikacije za praćenje odgovornosti nosilaca vlasti i transparentnosti njihovog rada, sa ciljem većeg učešća građana u donošenju odluka u cijeloj regiji.

Građani u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu i u Srbiji imaće priliku da izaberu najbolje ideje, a najuspešnijima će biti dodijeljen novac.

Projekat sprovode kancelarije UNDP u Crnoj Gori i na Kosovu i Fondacija za nove komunikacije Dokukino, uz podršku lokalnih partnera.

Bonus video: