savjet

Kako do "savršene" lozinke?

Izbjegavajte riječi iz rječnika, sleng, imena i adrese e-pošte. Umjesto jedne riječi, izmislite izraz ili rečenicu koju ćete unijeti u skraćenom, kodiranom obliku
0 komentar(a)
lozinka, Foto: Gfi.com
lozinka, Foto: Gfi.com
Ažurirano: 18.03.2014. 12:52h

Ne znate kako da napravite šifru s kojom će i najbolji hakeri morati da se pomuče? Dobra šifra trebalo bi da bude kombinacija velikih i malih slova, brojki i simbola, duža od osam znakova, da sadrži izmišljene izraze, ali bez cijelih reči i da bude redovno mijenjana.

Za takvu šifru potrebno je mnogo duže vrijeme da bi je neko otkrio, pa su manji izgledi da će je hakeri dešifrovati, prenosi Tportal.hr.

Izbjegavajte riječi iz rječnika, sleng, imena i adrese e-pošte. Umjesto jedne riječi, izmislite izraz ili rečenicu koju ćete unijeti u skraćenom, kodiranom obliku.

Recimo: 3k0vi+5Com = trikovi petkom

Nabavite password manager, alat koji pamti vaše lozinke (LastPass, KeePass, 1Password...). Dosad nisu imali ozbiljnijih sigurnosnih incidenata.

Ne dijelite šifru s drugima. Ne ostavljajte je zapisanu na papiriću zalijepljenom na monitor. Budite oprezni. Kad niste sami, uzmite u obzir mogućnost da to što kucate gleda i neko drugi.

Preporučujemo za Vas