EU: Univerzalni punjač za mobilne telefone za tri godine

Iako ovaj prijedlog ima nezvaničnu podršku svih 28 članica Unije, loptica je sada u dvorištu Evropske komisije, budući da bi ona trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati
52 pregleda 3 komentar(a)
Univerzalni punjač, Foto: Reuters
Univerzalni punjač, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2014. 07:55h

Evropski parlament juče je podržao zakonski prijedlog prema kojem će za tri godine u Evropskoj uniji biti uveden obavezni univerzalni punjač za mobilne telefone.

Iako ovaj prijedlog ima nezvaničnu podršku svih 28 članica Unije, loptica je sada u dvorištu Evropske komisije, budući da bi ona trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati, kao i uslove pod kojima će biti nametnut toj industriji.

Ukoliko bude usvojen u aktuelnoj formi, ovaj zakon će se odnositi na sve radio proizvode, odnosno na bilo koju opremu koja prima ili emituje radio talase sa ciljem komunikacije, uključujući mobilne telefone, GPS sisteme, tablete i centralnu bravu na automobilima.

Prema ocjenama Komisije, ovaj zakon je direktan odgovor na zabrinutost potrošača.

"Moramo imati univerzalni punjač za sve mobilne telefone - i svi građani su za to", izjavila je evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Kros.

Belgijski poslanik u Evropskom parlamentu iz redova socijalista, Mark Tarabela, pozdravio je ovaj zakon.

"Želimo da natjeramo proizvođače da svoje telefone prilagode univerzalnom punjaču, što bi olakšalo život građana, ali i smanjilo troškove kupovine punjača, i spriječilo nagomilavanje elektronskog otpada", izjavio je Tarabela.

Bonus video: