Beč je prvi grad na svijetu koji ima internet domen

Od svog domena će profitirati i grad Bar, iako Opština nije zainteresovana da koristi domen .bar
208 pregleda 1 komentar(a)
Dvorac Šenbrun u Beču, Foto: Shutterstock
Dvorac Šenbrun u Beču, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2014. 15:40h

Beč je uvođenjem top level domena (TLD) .wien postao prvi grad u svijetu sa vlastitom internet oznakom. Kompanije i organizacije u Beču biće prve koji će moći da zatraže ovaj domen i oni se za domen mogu prijaviti do 30. aprila. Od sredine maja, registracije će biti otvorene za sve, prenosi 24sata.hr.

"Iz perspektive grada vlastiti domen predstavlja ogromnu dodatnu vrijednost jer će na taj način Beč postati još prepoznatljiviji u svijetu. Beč je uočio prednosti posjedovanja vlastitog domena koja grad pozicionira kao prepoznatljivu marku i doprinosi unaprjeđenju privrede. Beč, kao grad najugodniji za život, tako će i na internetu biti u samom vrhu", kazao je član bečkog biroa za infomisanje Kristijan Oksonič.

Prva internet stranica sa .wien domenom je stranica bečkog projekta izgradnje novog dijela grada u Aspernu.

Od svog domena će profitirati i grad Bar, iako Opština nije zainteresovana da koristi domen .bar.

Opština je, kako je ranije rečeno “Vijestima” iz kabineta predsjednika, na osnovu ugovora sa kompanijom Punto 2012, kojoj je domen dodijeljen, na račun .bar domena dobila određenu novčanu naknadu. Osim toga, Opština bi trebalo da potpiše ugovor koji će joj obezbijediti i dodatna sredstva od domena kojeg se odrekla.

Bar će sa meksičkom kompanijom zarađivati od domena .bar >>>

Bonus video: