Facebook planira da dronovima omogući pristup internetu svima

Kompanija bi trebalo da stavi na raspolaganje svijetu oko 11.000 dronova koji će nositi internet u djelove svijeta koji treutno nisu umreženi, poput ruralnih djelova Afrike
2 komentar(a)
Internet, Foto: Www.oecd.org
Internet, Foto: Www.oecd.org
Ažurirano: 04.03.2014. 18:04h

Facebook navodno preuzima kompaniju koja proizvodi dronove na solarno napajanje. Možda ste pomislili da Facebook planira da nas špijunira sa visine, ali iza njihovog poteza stoje altruistični motivi.

Naime, kompanija na taj način planira da omogući pristup internetu za cijeli svijet.

Inače, Facebook je za Titan Aerospace iz Teksasa navodno ponudio 60 miliona dolara, a njihovi dronovi mogu samostalno da lete i do pet sati.

Kompanija bi trebalo da stavi na raspolaganje svijetu oko 11.000 dronova koji će nositi internet u djelove svijeta koji treutno nisu umreženi, poput ruralnih djelova Afrike.

Najvjerovatnije je riječ o modelu Solara 60 koji je prekriven sa oko 3.000 solarnih panela koji proizvode oko 7 kW električne energije.

Pošto leti iznad oblaka, konstantno je izložena svjetlosti, pa tako štedi energiju i za noćne letove.

Dronovi su opisani kao "atmosferski sateliti" koji bi mogli biti korišteni za nadgledanje, za praćenje vremenskih uslova i komunikaciju.

Inače, Facebook svojim projektom Internet.org, konkuriše Googleovom Project Loon koji ima istu misiju, ali za njenu realizaciju koristi balone.

Bonus video: