Vuković i Davije: Uloga OEBS-a značajna za demokratizaciju društva

Davije je kazala da će Misija OEBS u Podgorici nastaviti da pruža podršku institucijama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou
153 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Ažurirano: 07.11.2018. 14:19h

Uloga misije OEBS-a u Crnoj Gori izuzetno je značajna za sprovođenje reformskih procesa i demokratizaciju društva, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i šefiće misije OEBS Mariz Davije.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Vuković je naglasio da je posebno važno snaženje kapaciteta Izborne komisije Glavnog grada u cilju implementacije novih standarda kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao i podrška ostvarenju i korišćenju prava ranjivih kategorija stanovništva Podgorice.

“Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa jednom od najznačajnijih međunarodnom organizacija, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, uz uvjerenje da će u narednom periodu ta saradnja doprinijeti sistemskom snaženju institucija i kontinuiranom unaprjeđenju temeljnih evropskih vrijednosti”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je na tom putu neophodna dalja ekspertska podrška OEBS-a, naročito na polju jačanja administrativnih kapaciteta i usvajanja evropskih vrijednosti koji promovišu najviše standarde demokratije, vladavine prava i sloboda.

Davije je, čestitajući Vukoviću izbor na funkciju, podsjetila da je Crna Gora odmah nakon sticanja nezavisnosti primljena u OEBS i da je, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj saradnji, uspjela da savlada mnoge prepreke i usvoji standarde vladavine prava i sloboda na putu ka EU.

“Ona je konstovala da je Crna Gora od tada do danas napravila izvanredan napredak i izrazila uvjerenje da će naša zemlja i dalje nastaviti da se snažno kreće putem demokratizacije i snaženja institucija”, kaže se u saopštenju.

Davije je kazala da će Misija OEBS u Podgorici nastaviti da pruža podršku institucijama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“I pozdravila inicijativu gradonačelnika da zajednički rade na sprovođenju strategija i programa koje tretiraju prava osjetljivih socijalnih grupa crnogorskog društva”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: