"Preduzetništvo i informacione tehnologije": Posao se ne čeka nego traži

Preduzetništvo je osnova razvoja društva i na malom i srednjem biznisu bi trebalo da počiva ekonomija Crne Gore, kaže Lešić
224 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 18:58h

Morate sami sebi da stvorite put i da ideju pretvorite u materijalnu vrijednost. Prva stvar je znanje. Uvijek radite sa nekim ko zna više od vas jer onda imate od koga da naučite. Druga stvar je da valorizujete to znanje”, savjetovao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije “Domen” nikšićke srednjoškolce, učesnike radionice o preduzetništvu i informacionim tehnologijama.

Predavanje i radionicu organizovali su NVO „Zeleni tranzistor“ i Mozilla zajednica u Crnoj Gori a pored učenika trećeg i četvrtog razreda Srednje stručne škole, u kojoj je sve to i održano, prisustvovali su i njihovi vršnjaci iz Gimnazije i Ekonomske škole.

“Cilj projekta je da inspiriše mlade da u svakodnevnim situacijama iskoriste biznis priliku. Vjerujemo da sa jednostavnim rješenjima i upotrebnom tehnologijom možemo da stvorimo velike stvari, da napravimo bolju svakidašnjicu, unaprijedimo Internet i da stvorimo novac“, kazao je srednjoškolac Rajko Orman, osnivač „Zelenog tranzistora“ i predstavnik Mozilla zajednice u Crnoj Gori.

Pored Rajka krivci što se pomenuto predavanje organizuje u Nikšiću, a zatim u Baru i možda i u drugim gradovima Crne Gore, su Lazar Bulatović, Savo Ostojić, Dražen Petrović i Mirko Mijušković, takođe srednjoškolci.

“Treba iskoristiti zainteresovanost mladih da ideje pretvore u novac a u tome im mogu pomoći i predavači, svi osnivači tima Digitalizuj.me”, kazao je Rajko.

Da nikšićkim srednjoškolcima predoče da Internet ne služi samo za zabavu već i za edukaciju i biznis, kao i da je novac svuda oko nas samo ga treba na vrijeme vidjeti i uzeti, pored Lešića, čovjeka koji je za 16 godina rada prešao put od programera do menadžera i izvršnog direktora, bili su zaduženi Nataša Đukanović direktorka marketinga kompanije Domen i Vladimir Vulić, asistent na Ekonomskom fakultetu i jedan od pionira internet preduzetništva u Crnoj Gori.

“Ovo je dobra prilika da testiramo koliko mladi razmišljaju o tome da sami nađu posao umjesto što ga čekaju i na koji način mogu da sebi naprave radno mjesto. Mislim da se zemlje u regionu previše oslanjaju na naslijeđe koje imaju iz socijalističkog perioda kada je bilo normalno da čekate na posao jer je sistem bio takav. Danas živimo u kapitalizmu i sa promjenom sistema mora da se mijenja i naš odnos prema poslu“, objašnjava izvršni direktor kompanije koja se bavi prodajom crnogorskog domena .ME, jednog od najboljih izvoznih proizvoda Crne Gore i među najbrže rastućim domenima u istoriji interneta.

Lešić objašnjava da je preduzetništvo osnova razvoja društva i da na malom i srednjem biznisu treba da počiva ekonomija Crne Gore, ali i zemalja u regionu.

“Veliki industrijski giganti propadaju što ne znači da oni treba da se ugase. Trebaju da postoje ali u ekonomski održivim okvirima jer to više nijesu kompanije sa hiljadu i po zaposlenih već sa 500. Pitanje je šta da radimo sa ono hiljadu. Njih treba uposliti u ta mala i srednja preduzeća. Država može da se razvija samo ako se mladi razvijaju i zato su ova predavanja dobra jer na njima pokušavamo da omladini ’otvorimo oči’. Internet je ili medij ili alat, sve od vas zavisi kako ćete da ga upotrijebite. Dajte mi vaše ideje a ja ću pokušati da nađem nekoga ko će u njih da investira“, poručio je Lešić.

Online apoteka, reciklaža, „desna ruka“...

Dobar poziv za dobre ideje. A još i priča o mladoj Amerikanki koja je za rođendan od roditelja tražila automobil a dobila odgovor da isti sama zaradi, što je i uspjela izradom nakita od bižuterije i njegovom prodajom preko interneta, bila je dobra „odskočna daska“ da se nikšićki srednjoškolci „bace“ na razvijanje ideja. A njih je, za prvu radionicu takve vrste, bilo dovoljno – od „online apoteke“ do „desne ruke“.

Platforma „Online apoteka“ nudi apotekama da prodaju ljekove preko interneta i mogućnost dostave uz dogovoreni procenat od prodaje. Dok se posao ne “razradi” apoteke bi dobile mogućnost da besplatno prodaju ljekove preko sajta. Druga grupa “Food shop” je smislila kako da potrošačima olakša obilazak marketa u potrazi za što nižom cijenom.

“Desna ruka” ima za cilj da spoji osobe kojima je neophodna pomoć u obavljanju kućnih poslova i odlaska u kupovinu sa osobama koje su voljne da to urade

Marketi bi na sajtu, uz novčanu nadoknadu, postavljali sliku proizvoda sa niskim cijenama, a potrošači bi iste, uz mogućnost dostave, mogli da naruče preko Interneta. Platforma “Opremi me” omogućava korisnicima da na jednom mjestu naruče svu potrebnu opremu za slavlje, dok “Ovjera” nudi registraciju vozila po najjeftinijim cijenama, uz obavezu vozača da odrade tehnički pregled. Srednjoškolci nijesu zaboravili i da je Crna Gora ekološka država a otpad jedan od gorućih problema. Zato su ponudili “Reciklažu”, platformu koja će omogućiti ljudima da se informišu kako reciklirati otpad, zašto i gdje. Pored marketinga oni nude i odvoz otpada do reciklažnih centara, od kojih će dobijati nadoknadu.

“Desna ruka” ima za cilj da spoji osobe kojima je neophodna pomoć u obavljanju kućnih poslova i odlaska u kupovinu sa osobama koje su voljne da to urade, dok “Savez volontera” nudi organizatorima mnogobrojnih radionica prostor za reklamu a mladima priliku da se okušaju u volonterizmu. Na pitanje kako preko volonterizma do novca jedna učenica je odgovorila “Ja sam volonter u duši”.

A svi one kojima je volonterizam u duši a biznis u glavi treba da poslušaju Lešićev savjet: “Pustite ideje da rastu i probajte nešto od njih da uradite“.

Galerija

Bonus video: