EKIP: Izmjerite kvalitet internet konekcije i uporedite sa podacima iz ugovora

Testni server je instaliran u Podgorici u mreži Crnogorskog Telekoma i preko nje je povezan sa internetom
297 pregleda 14 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock.com
internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2014. 14:17h

Korisnici interneta, preko platformu za mjerenje kvaliteta konekcije, mogu da dobiju sve potrebne informacije o uslugama pristupa mreži, saopšteno je iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

EKIP je prošle godine instalirao i pustio u rad platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije, a licenca je produžena početkom februara ove godine. Platforma omogućava da korisnik sam mjeri kvalitet širokopojasne internet konekcije i da ga uporedi sa kvalitetom iz pretplatničkog ugovora.

"Mjerna platforma je bazirana na proizvodu Line Quality Test kompanije Ookla. Ovakvo rješenje za mjerenje brzine internet konekcije se koristi i prilikom mjerenja putem popularnog sajta www.speedtest.net”, navedeno je u saopštenju EKIP-a.

Testni server je instaliran u Podgorici u mreži Crnogorskog Telekoma i preko nje je povezan sa internetom.

"Zbog toga će rezultati mjerenja biti najmjerodavniji za korisnike Crnogorskog Telekoma, dok će rezultati mjerenja korisnika ostalih operatora zavisiti od toga kako su ti operatori povezani sa mrežom Crnogorskog Telekoma”, objasnili su iz EKIP-a.

"Zbog toga će rezultati mjerenja biti najmjerodavniji za korisnike Crnogorskog Telekoma, dok će rezultati mjerenja korisnika ostalih operatora zavisiti od toga kako su ti operatori povezani sa mrežom Crnogorskog Telekoma”

Broj mjerenja sa iste IP adrese nije ograničen. Istovremeno se može obaviti pet mjerenja. Mjerna platforma provjereva postojanje firewall-a na računaru sa kojeg se obavlja mjerenje, mjeri kašnjenje i varijaciju kašnjenja, gubitak podataka, brzinu slanja i brzinu preuzimanja podataka sa interneta.

Prije početka mjerenja korisnik unosi svoju adresu, naziv operatora i naziv paketa koji koristi. Da bi rezultati mjerenja bilo što tačniji, potrebno je da računar sa kojeg se mjeri bude povezan putem kabla na modem, da za vrijeme mjerenja samo računar sa kojeg se obavlja mjerenje koristi internet konekciju, kao i da se za vrijeme mjerenja ne koriste druge aplikacije koje koriste internet konekciju.

Bonus video: