Ne odgovarajte na SMS poruke u kojima vas obavještavaju da ste dobili na lutriji

Čitateljka Vijesti je juče dobila SMS sa broja +447792029754, u kojoj je pošiljalac na engleskom jeziku obavještava da je osvojila neku nagradu
113 pregleda 16 komentar(a)
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
Ažurirano: 09.02.2014. 07:59h

Ako dobijete SMS sa nepoznatog broja sa kojeg vas obavještavaju da ste navodno osvojili nagradu na lutriji ili nagardnoj igri u kojoj čak niste ni učestvovali - ne odgovarajte na poruku, više puta su sličan savjet upućivali korisnicima iz telekomunikacionih kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

Čitateljka Vijesti je juče dobila SMS sa broja +447792029754, u kojoj je pošiljalac na engleskom jeziku obavještava da je osvojila neku nagradu.

U poruci je, kako je navela u pismu "Vijestima", navedeno kako bi trebalo da pošalje email na adresu naznačenu u poruci ili da pozove broj telefona sa kojeg je dobila SMS.

"Pretpostavila sam da je riječ o prevari, pa sam ukucala ovaj broj na Google pretraživač i vidjela o čemu se radi", navela je ona.

Prema Google rezultatima, u pitanju su lažne poruke poslate sa brojeva iz Luksemburga.

Originalan tekst poruke glasi "Congratutions Your Mobile number Has Won You The Sum Of £950,000.00 in Our FreeLotto Promo Ref- FLP14, To Claim email WIN2014@GMX.COM With Your Full Names & No".

U poruci se primalac obavještava kako je navodno osvojio nagradu od 950.000 funti na lutriji i moli se da pošalje poruku na email WIN2014@GMX.COM te da u poruci navede svoje puno ime i prezime.

PROČITAJTE JOŠ:

Umjesto naručene robe, iz Kine dobio paket sa stiroporom >>>

Izbjegnite pljačku na internetu - hakeri mogu da vas ojade za 10 minuta >>>

Bonus video: