Globalno selo

Pogledajte kartu 'krvotoka' interneta

Nova karta podmorskih vodova sastoji se od 285 kablovskih sistema, od kojih je velika većina (263) aktivna, ali su ucrtani i oni koji se u pogon puštaju tek 2015. (22 sistema)
10 komentar(a)
krvotok interneta, Foto: Screenshot
krvotok interneta, Foto: Screenshot
Ažurirano: 19.02.2019. 14:15h

Analitička kompanija TeleGeography pružila je uvid u ovogodišnju kartu svijeta na kojoj su smješteni podmorski vodovi za telekomunikacije i sve što svijet čini 'globalnim selom' više no ikad.

Nova karta podmorskih vodova sastoji se od 285 kablovskih sistema, od kojih je velika većina (263) aktivna, ali su ucrtani i oni koji se u pogon puštaju tek 2015. (22 sistema), piše Tportal.

Svaka od zemalja obojana je u skladu s količinom povezanih međunarodnih podmorskih vodova. Karta uključuje i prikaz sistema na kojima je došlo do greške zbog čega su popravljani, baš kao i vrijeme koje je bilo potrebno za popravku.

Nažalost, ovogodišnja karta ne donosi i zanimljivost koju su imale prošle varijante - koliko je kapaciteta određenog kablovskog sistema iskorišteno, ali svejedno predstavlja svojevrsni prikaz 'arterija interneta'.

Tu su i profili podmorja kroz koje se provlače sistemu, slojevi od kojih se vodovi izrađuju kako bi bili zaštićeni, i još mnogo toga.

Kako sve to izgleda, pogledajte na interaktivnoj mapi.

Preporučujemo za Vas