Preduzetništvo i informatika: Mozilla zajednica CG organizuje prvo predavanje

"Mozilla vjeruje u otvorenost interneta, kao i mi, a mi želimo da približimo ljudima da mogu da iskoriste internet, ne samo za zabavu i informisanje, već i za preduzetničke poduhvate”
98 pregleda 3 komentar(a)
Rajko Orman, Foto: Facebook
Rajko Orman, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.01.2014. 08:18h

“Preduzetništvo i informatika” prvi je u nizu događaja koje srednjoškolac Rajko Orman organizuje kao osnivač NVO “Zeleni tranzistor” i predstavnik Mozilla zajednice u Crnoj Gori.

Orman je učenik Srednje stručne škole iz Nikšića, učesnik je više takmičenja na kojima je sa timom predstavljao različita rješenja. Nakon prošlogodišnjeg učešća njegovog tima na prvom crnogorskom Hakatonu, takmičenju u programiranju za 24 sata, jedan od organizatora je kazao da su ti momci “budućnost crnogorske informatičke scene”. Orman je učestvovao i na ovogodišnjem Hakatonu, piše blog, učesnik je i takmičenja mladih pronalazača... Sve te aktivnosti navele su ga da osnuje NVO “Zeleni tranzistor” i kroz organizaciju realizuje svoje ideje. Nakon osnivanja NVO, Orman je osnovao i Mozilla zajednicu Crne Gore.

Budućnost crnogorske IT scene: Ovi klinci će biti aždaje >>>

Šta umiju mladi pronalazači: Električni dimnjak, solarni zatezač žice za veš... >>>

“Mozila zajednica Crne Gore osnovana je u cilu približavanja moderne tehnologije svim građanima. Isti cilj imali smo i kroz NVO “Zeleni tranzistor”, ali smo uz Mozillu odlučili da pokušamo da sinhronizujemo rad i to uspjeli osnivanjem Zajednice za Crnu Goru. Mozilla vjeruje u otvorenost interneta, kao i mi, a mi želimo da približimo ljudima da mogu da iskoriste internet, ne samo za zabavu i informisanje, već i za preduzetničke poduhvate”, kazao je Orman “Vijestima.

Član Mozilla zajednice u Crnoj Gori, Slobodan Vidović, kaže da se, s obzirom na to da je Mozilla Firefox njegov omiljeni internet pretraživač, rado priključio lokalnoj zajednici “koja dijeli istu "strast” prema, ne samo web pretraživaču, već i prema ciljevima i načinu na koji kompanija koja kreira ovaj proizvod razmišlja i posluje”.

“Kad kažem Mozilla mislim na otvorenost i kvalitet proizvoda i to je taj bitan činilac koji sve nas iz Crne Gore okuplja u ovoj zajednici”. Svaki početak je težak pa i ovaj naš tako da se trudimo da okupimo ljude koji dijele istu strast i želju prema proizvodima koji promovišu “otvorenost” i slobodu korišćenja, koji su bitan faktor u današnjem vremenu i na naše zadovoljstvo sve bitniji, što dovodi do poboljšanja softverskih proizvoda koji za krajnji rezultat imaju najbolji mogući proizvod za krajnjeg korisnika”, kazao je Vidović i sve one kojima je Mozilla omiljeni web pretraživač pozvao da se pridruže zajednici.

Predavanjem “Preduzetništvo i informatika”, prvim u nizu koje će organizovati kroz Mozilla zajednicu Crne Gore, Orman, kako navodi na sajtu kompanije Mozilla, želi da inspiriše mlade da razmišljaju o svakodnevnim stvarima kao o mogućnostima za posao.

“Ako smatrate da nešto može biti bolje zahvaljujući nekim tehničkim rješenjima – napravite ta rješenja, učite i svakodnevicu učinite boljom”, navodi se u opisu događaja, koji se održava 10. februara u Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću i otvoren je za sve nikšićke studente i učenike.

Predavanjem “Preduzetništvo i informatika”, prvim u nizu koje će organizovati kroz Mozilla zajednicu Crne Gore, Orman, kako navodi na sajtu kompanije Mozilla, želi da inspiriše mlade da razmišljaju o svakodnevnim stvarima kao o mogućnostima za posao

“Dodijeljeni su nam i mentori koji bi pomogli u svakodnevnom radu zajednice. Od njih dobijamo savjete kao proširiti zajednicu i učiniti je održivom, u slučaju da recimo ja odustanem od tog angažmana”, kaže Orman, koji je impresioniran odnosom Mozille, koja je tu da pomogne sa savjetima i za njega je obezbijedila i opremu za događaj koji organizuje – i sve to nakon razmjene samo nekoliko emailova.

Nakon održavanja u Nikšiću, predavanje “Preduzetništvo i informatika” biće, kako je planirano, održano i u drugim gradovima.

O Nikšiću na Firefox telefonima

Rajko Orman je učestvovao i na takmičenju kompanije Telenor, tokom kojeg su takmičari kreirali aplikacije za Mozilla Firefox operativni sistem.

“Kako Mozilla vjeruje u otvorenost interneta, napravili su operativni sistem čije rad baziran na web tehnologijama, što omogućava svakom web developeru da napravi aplikaciju za Firefox OS. Konkretno ja sam napravio aplikaciju Nikšić, koja je trenutno u alfa verziji, ali se ipak nalazi na Marketplaceu Firefox OS”, rekao je Orman.

Njegova aplikacije je, kako dodaje, za sada samo informativnog karaktera, ali on ima u planu da je i dalje razvija.

Bonus video: