Bar će sa meksičkom kompanijom zarađivati od domena .bar

Domen .bar, osim što asocira na ugostiteljske objekte, označava i naziv grada pod Rumijom
95 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Www.skyscrapercity.com
Bar, Foto: Www.skyscrapercity.com
Ažurirano: 25.12.2013. 08:11h

Opština Bar nije zainteresovana da koristi .bar, ali će od tog domena ipak profitirati. Opština je, kako je rečeno “Vijestima” iz kabineta predsjednika, na osnovu ugovora sa kompanijom Punto 2012, kojoj je domen dodijeljen, već dobila određenu novčanu naknadu. Osim toga, Opština bi trebalo da potpiše ugovor koji će joj obezbijediti i dodatna sredstva od domena kojeg se odrekla.

Nedavno se na novoj listi dostupnih generičkih domena najvišeg nivoa (gTLD), pored domena .pub, .fish, .actor, .caravan, .saarland, .yokohama, .ren, .eus .рус, našao i domen .bar. Taj domen, osim što asocira na ugostiteljske objekte, označava i naziv grada pod Rumijom. Korišćenje naziva koji označava zaštićeno ime i geografsku regiju zahtijeva pregovore između onih na koje se ime odnosi, te onih koji su zainteresovani za njegovu komercijalizaciju i dalje korišćenje.

Svjesni su toga bili i u kompaniji Punto 2012. Ta meksička kompanija se, kao i United TLD Holdings/Demant Media, u junu 2012. obratila Internet komitetu za dodijeljena imena i brojeve (ICANN) sa zahtjevom da postanu operatori registra novog generičkog top domena .bar.

Opština Bar je, kako je rečeno “Vijestima”, o tom zahtjevu, dopisom u junu 2012. godine, obavijestila Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

“Iz Ministarstva je saopšteno da je Opštini Bar dodijeljen domen bar.me, koji je rezervisani premium domen u vlasništvu Vlade i da za svrhe Opštine nije potrebno koristiti dodatni domen .bar. Nakon dobijanja mišljenja odgovarajućih državnih organa, jednim sredinom 1012, te drugim početkom ove godine, u vezi domena .bar, Opština je savjetovana da samostalno pregovara o upotrebi domena sa zainteresovanim kompanijama”, kazali su “Vijestima” u Opštini Bar.

Prema priručniku koji je organizacija ICANN usvojila, sve kompanije koje apliciraju za geografski naziv domena su dužne da od relevantne institucije dostave dokumentaciju podrške ili pismo po kojem se ne protive korišćenju tog domena. U skladu sa tim, Opština Bar je angažovala advokatsku kancelariju Karen J. Bernstein LLC, sa sjedištem u Nju Jorku, kao pravnog savjetnika koji je zastupao njene interese u pregovorima sa podnosiocima zahtjeva, kompanijama Punto 2012 i United TLD Holdings/Demant Media.

Prema pravilniku, održana je licitacija odnosno 'nadmetanje' između dvije kompanije koje su podnosioci zahtjeva da postanu operateri registra novog generičkog top domena .bar. Na licitaciji je trebalo da se odredi koja će od ovih kompanija dobiti mogućnost sklapanja ugovora sa organizacijom ICANN.

Opština Bar je tokom proljeća izdala Zahtjev za dostavljanje predloga kompanijama Punto 2012 i United TLD, kako bi dobila predloge na osnovu kojih bi donijela saglasnost. Po dobijenim predlozima, Opština je, uz konsultacije sa pravnim savjetnikom, najavila da će saglasnost dati kompaniji Punto 2012, nakon čega je, u julu, sklopila sporazum, koji je poslat organizaciji ICANN, kao potvrda da Opština Bar nije zainteresovana da koristi ili radi sa nazivom domena .bar, te da nema primjedbi na zahtjev koji je kompanija Punto 2012 podnijela ICANN-u.

“Za Pismo o saglasnosti, Opština je dobila određenu novčanu naknadu, a Ugovor o podjeli prihoda je trenutno u fazi potpisivanja budući da je organizacija ICANN potpisala Sporazum o registru sa kompanijom Punto 2012. Nakon potpisivanja Ugovora o podjeli prihoda, kompanija Punto 2012 će u dogovoru sa Opštinom Bar zakazati javnu ceremoniju potpisivanja tog Ugovora u Crnoj Gori”, kazali su u Opštini.

Sunrise period za Barane

Osim što je Opština Bar već dobila određenu novčanu naknadu za .bar domen, kao mogući benefiti ugovora sa meksičkom kompanijom Punto 2012, pominje se i posebnog Sunrize perioda za registraciju .bar domena za Barane, što će im omogućiti da .bar internet adrese kupe prije ostalih.

Osim toga, kako je nezvanično saopšteno "Vijestima", Punto 2012 bi trebalo da uruči određenu donaciju za Osnovnu školu "Meksiko”.

Meksikanci traže saradnike u Crnoj Gori

Osnivači meksičke kompanije Punto 2012, Adolf i Aron Grego su prilično ushićeni zbog dogovora koji su postigli sa Opštinom Bar.

“Aron je već posjetio Bar i rekao mi da je to sjajno mjesto. Posebno su mu se dopali Stari grad i plaže. Stalno me podsjeća kako bi i ja trebalo da dođem tamo", kazao je "Vijestima" Adolf Grego.

Aronova posjeta Crnoj Gori i Baru je, kako je rekao, pomogla da bolje razumiju ovaj region i uspostave kontakte sa ljudima i kompanijama sa kojima će sarađivati ubuduće.

“Želimo da ostvarimo dobar odnos sa Opštinom, kao i sa crnogorskim kompanijama kao što su PR agencije, firme koje se bave marketingom, želimo da se povežemo sa medijima", kaže Adolf Grego.

On je najavio mogući dolazak u junu, na Spark.me konferenciju, koju organizuju kompanija NVO Digitalizuj.me i kompanija Domen, sa čijim timom se susreo na posljednjem sastanku ICANN organizacije u Buenos Airesu.

“Naš cilj je veoma sličan: Pomoći da internet postane bolje organizovano mjesto", rekao je jedan od osnivača kompanije Punto 2012.

Bonus video: