Pobjednici Hakatona autori aplikacije za donacije

Rješenje je jednostavno za korišćenje, a sredstva koja se doniraju, prema ideji, mogu da budu obračunata kroz račun za usluge Crnogorskog telekoma
153 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 19:04h

Autori LifeBoat aplikacije, rješenja koje bi trebalo da pojednostavi sistem donacija, pobjednici su drugog Hakatona koji je održan tokom vikenda.

Članovi tima Branko Dujović, Nemanja Pavićević, Marko Šćepanović i Rade Vukadinović, svi iz Podgorice, kreirali su servis koji će korisnicima Extra TV usluge Crnogorskog telekoma omogućiti da, prije svega, lako dođu do aktuelnih akcija, odnosno informacija o tome kome je u Crnoj Gori trenutno pomoć najpotrebnija i da, u skladu sa svojim mogućnostima, kroz nekoliko klikova putem daljinskog upravljača, uplate željena sredstva za konkretnu akciju.

Rješenje je jednostavno za korišćenje, a sredstva koja se doniraju, prema ideji, mogu da budu obračunata kroz račun za usluge Crnogorskog telekoma. Upravo je to što je servis razvijen za ozbiljnu kompaniju, ohrabrilo autore rješenja da će uplaćena sredstva uvijek završiti u pravim rukama.

U skladu sa idejom rješenja koje su razvijali tokom 24 sata takmičenja, autori LifeBoat servisa su odlučili da polovinu iznosa nagrade od 1.000 eura, koju je obezbijedio Telekom, doniraju.

Kao i LifeBoat, i preostalih sedam rješenja koja su predstavljena na ovogodišnjem Hakatonu, rađena su za Extra TV, jer je to bila tema takmičenja. Timovi su predstavili rješenja poput onih za dobijanje servisnih informacija kao što su meteo izvještaj, red vožnje i stanje na putevima, trgovina putem Extra TV usluge, kviz...

Tim koji je razvijao servis sa informacijama o, pored ostalog, stanju na putevima, vodio se idejom da grafički na mapi prikaže gdje su trenutni zastoji,na kojim dionicama je poledica...

Podatke, kako su rekli, kupe automatski sa sajta Auto-moto saveza Crne Gore, a jedini je problem što te podatke valja dodatno obraditi (izvještaji AMSCG su pisani uvijek sve veliki slovima), te to što AMSCG na sajtu ne ažurira te podatke više puta dnevno.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

"Jedini Hakatonci koji su porasli od prošlog takmičenja", ekipa nikšićkih srednjoškolaca, predstavila je rješenje koje su, prije svega, namijenili starijim osobama.

Njihov servis, osim reda vožnje za autobuse i vozove, pruža korisniku informacije i o aktuelnim akcijama u trgovinama sa kojima, kako su zamislili, Telekom eventualno napravi neki dogovor.

To bi, kako objašnjavaju, trebalo da penzionerima skrati muke u nalaženju povoljnih ponuda u gradu i ujedno pomogne da uštede kupujući na akcijama. Njihov servis ima i opciju za zakazivanje pregleda kod ljekara.

Na Hakatonu je predstavljena i Telekom trgovina, usluga koja bi, prema zamisli autora, trebalo da omogući korisniku kupovinu namirnica putem Extra TV-a.

Među prikazanim rješenjima se našla i Telekom pametna kuća, usluga koja na jednom mjestu korisniku prikazuje potrošnju na telefonskom i računu za struju, na osnovu algotritama predviđa moguću potrošnju na kraju mjeseca.

U dijelu koji se odnosi na telefonski račun, korisnik dobija inormaciju o trenutnom računu i moguće umanjenje u slučaju prelaska na neki drugi paket.

Slično je urađeno i u dijelu gdje se prikazuju račun za struju – samo što, pošto Elektroprivreda nema različite pakete usluga za korisnike, umjesto takve ponude, korisnik dobija savjet kako da uštedi kroz savjet tipa „ako ne zagrijavate prostoriju iznad 20 stepeni Celzijusa, ušteda je četiri eura“.

Iako je samo jedan pobjednik drugog Hakatona, prema riječima organizatora, još nekoliko timova, odnosno njihova rješenja dobiće šansu za dalji razvoj, ali o tome će naknadno obavijestiti izabrane autore

Ekipa koja je formirana u zadnji čas, predstavila je Šapa servis – pomoć u pronalaženju izgubljenih vlasničkih pasa. Njihova ideja je centralizacija prijava o izgubljenim i nađenim psima, koje se sada objavljuju uglavnom na Facebooku, rasute po različitim grupama i stranicama.

Prema zamisli tima, prijave bi bile slate putem mobilne i web platforme, a na Extra TV servisu bi bile prikazane samo prijave, koje bi korisnik mogao da pregleda i, zahvaljujući kontaktima objavljenim na servisu, pozove osobu koja je prijavila da je našla psa, u slučaju da je pas korisnika usluge izgubljen, ili da pozove osobu koja je prijavila da je izgubila psa, u slučaju da je korisnik servisa taj koji je našao psa koji se traži.

Iako je samo jedan pobjednik drugog Hakatona, prema riječima organizatora, još nekoliko timova, odnosno njihova rješenja dobiće šansu za dalji razvoj, ali o tome će naknadno obavijestiti izabrane autore.

Organizatori Hakatona su softverska kompanija "Logate" i NVO "Digitalizuj.Me", a generalni sponzor i ovogodišnjeg Hakatona - Crnogorski Telekom.Organizatori su najavili održavanje i trećeg Hakatona, ne precizirajući kada će on biti organizovan, jer je i drugi najavljen za proljeće ove godine, ali se desio tek u decembru, zbog poslovnih obaveza organizatora.

Galerija

Bonus video: