Da li Crna Gora treba da naplati korišćenje domena .bar?

Domen .bar je dobar način da se na internetu lakše nađu barovi svih vrsta, bilo da je riječ o pabovima, vinskim barovima, sportskim barovima, noćnim klubovima...
7 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 08:31h

Na novoj listi dostupnih generičkih domena najvišeg nivoa (gTLD) nedavno se, pored domena .pub, .fish, .actor, .caravan, .saarland, .yokohama, .ren, .eus .рус, našao i domen .bar.

Domen .bar, međutim, može biti sporan, jer Crna Gora polaže pravo na upotrebu pojma "bar", jer je to zaštićeno ime geografske regije u toj zemlji, objavljeno je na stranici DomainInCite.com.

Kao rješenje na toj stranici navode mogućnost da onaj ko je dobio ugovor za .bar generički domen, plati Crnoj Gori za korišćenje imena.

Ugovor za .bar ICANN organizacija je potpisala sa Punto 2012, meksičkom kompanijom koja je osnovana da ponudi tri generička domena najvišeg nivoa - .rest,.bar i .cafe.

Domen .bar je, kako navode, dobar način da se na internetu lakše nađu barovi svih vrsta, bilo da je riječ o pabovima, vinskim barovima, sportskim barovima, noćnim klubovima...

Bonus video: