Google kupio kompaniju koja pravi zastrašujuće vojne robote

Još nije jasno koja će uloga kompanije iz Masačusetsa biti u budućim Googleovim projektima.Poznato je da Google ne planira da postane kompanija koja će dalje raditi sa vojskom
99 pregleda 0 komentar(a)
robot, Foto: Nytimes.com
robot, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 15.12.2013. 15:06h

Google je prije nekoliko dana objavio da kreće u razvoj novih robota, a za svoje velike planove kupili su sedam kompanija koje se bave naprednom robotikom.

Toj su listi sada dodali i kompaniju Boston Dynamics, poznatu po zastrašujućim robotima koji podsjećaju na Terminatore. I da, koje su razvijali za američku vojsku.

Među robotima, koje smo vidjeli posljednjih godina, Boston Dynamcis je predstavio BigDoga, robota koji može da trči po snijegu i ledu. Cheetah je bio ekstremno brzi robot, koji je dobio i nasljednika Wildcata. Taj je robot slobodno trčao bez ikakvih spona koje bi ga osiguravale. Uz to razvijali su i Petmana te Atlasa, humanoidne robote koji sigurno hodaju po teškom terenu.

Vijest o prodaji objavio je New York Times koji navodi da još nije jasno koja će uloga kompanije iz Masačusetsa biti u budućim Googleovim projektima. Nisu poznati ni detalji prodaje, poput cijene, iako su iz Googlea rekli da će se postojeći ugovori sa vojnom agencijom DARPA ispoštovati.

Ono što je poznato je i da Google ne planira da postane kompanija koja će dalje raditi sa vojskom.

Bonus video: