Ove bi letjelice mogle dostaviti pomoć i tamo gdje je to nemoguće

U pitanju je letjelica koja kombinuje mehanizme helikoptera i aviona i, prema projektu, može da uzleti za vrlo kratko vrijeme i sleti na bilo kakvu podlogu
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 12:02h

U slučaju prirodnih katastrofa, nekad je vrlo teško na određena područja dopremiti pomoć ljudima koja je ona neophodna. Letjelice često ne mogu da slete jer je pogođeno područje prepuno ostataka ruševina, što može da ugrozi slijetanje.

Estolas može da riješi taj problem. U pitanju je letjelica koja kombinuje mehanizme helikoptera i aviona i, prema projektu, može da uzleti za vrlo kratko vrijeme i sleti na bilo kakvu podlogu.

Zbog toga što može da uzleti sa kraće udaljenosti i pri manjoj razvijenoj brzini od aviona, ovoj letjelici ne treba konvencionalna pista. Za rzaliku od helikoptera, Estolas troši manje goriva i može da ponese mnogo više tereta, piše Mashable.

Koordinator projekta Aleksander Gamalijev kaže da upravo te osobine ovu letjelicu čine pogodnom za dostavljanje pomoći na ugrožena područja.

Iako je Estolas zasad samo koncept, istraživanja koja se sprovode na univerzitetima u Letoniji i Velikoj Britaniji, podržala je i Evropska komisija, a očekuje se da bi prve verzije letjelice mogle biti gotove već u narednoj godini.

Bonus video: