NAGRADA 1.000 EURA

Hakaton izazov: Jeste li spremni za razvoj aplikacija za Extra TV?

Primjere korišćenja popularnog Telekomovog Extra TV servisa učesnici mogu pronaći na kanalima 300 i 294
1 komentar(a)
extra tv, Foto: T-Com
extra tv, Foto: T-Com
Ažurirano: 04.12.2013. 16:18h

Organizatori Hakatona, softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me, organizuju drugi Hakaton 21. i 22. decembra, a u saradnji sa Crnokorskim telekomom učesnici će biti u prilici da pokažu inovativnost i da svojim idejama doprinesu unapređenju i kreiranju novih funkcionalnosti Extra TV (IPTV- Internet Protocol Television) platforme.

Takmičari će tokom Hakatona imati priliku da svoje ideje testiraju na Extra TV-u, a primjere korišćenja popularnog Telekomovog Extra TV servisa mogu pronaći na kanalima 300 i 294.

Kako bi motivisali i inspirisali učesnike organizatori su naveli neke primjere rješenja za Extra TV platrofmu: pretvoriti televizor u "pametni TV” kao što to pokušavaju da urade Samsung ili Sony, kreirati interaktivne igrice za dva igrača, “pametni” teletext, izvještavanje u realnom vremenu putem javnih web kamera, komentarisanje TV programa, pretvaranje TV-a u izvor informacija?

"IPTV nije jednosmjeran prenos slike ka korisniku, već u sebi sadrži tehnologiju dodavanja sloja komunikacije koji može i ne mora biti dio TV signala. Ako niste do sada razmišljali o tome šta može da se uradi, razmislite o jednoj drevnoj igrici kao što je šah. Šah na TV ekranu sa nekim iz Crne Gore u danima kada kiša jednostavno ne želi da prestane da pada. Ili možda Slagalica gdje porodice ili manja društva odmjeravaju snage.Ili možda želite da poručite hranu i piće za društvo koje treba da dođe zato jer za pola sata počinje vaš omiljeni film ili utakmica, a mrzi vas da palite računar. Koliko puta vam se desilo da ste propustili seriju zato jer vas TV nije obavijestio da počinje za 15 minuta", navode organizatori samo neke od ideja koje mogu biti realizovane na Haktonu.

Organizatori su obezbijedili i osnovnu tehničku dokumentaciju o tehnologijama koje mogu da se koriste, kako bi svi učesnici Hakatona stekli sliku o tome šta sve mogu da urade sa svojom idejom.

Kako bi se prijavljeni učesnici detaljno upoznali sa tehnologijom koja će se koristiti tokom Hakatona, Logate i Digitalizuj.me će 15. decembra organizovati radionicu za prijavljene učesnike u prostorijama kompanije doMEn. Učesnicima van Podgorice biće omogućeno da prate prenos uživo putem interneta.

Cilj "hakovanja" u ograničenom vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima. Sama riječ hakaton (engleski - hackathon) je složenica od riječi „hacker“ koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, te riječi „marathon“ koja objašnjava 24 sata trajanja. Nakon 24 sata slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po 5 minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su najbolji.

Sve informacije, uključujući i informacije o tehnologiji, objavljene su na zvaničnom sajtu Hakatona: http://hakaton.me.

Pobjednik drugog Hakatona biće nagrađen iznosom od 1.000 eura, a moguća je i aktivacija najboljih ideja na Extra TV platformi Crnogorskog telekoma.