Ovdje nije lako biti programer

Miloš Ljumović i Danijel Vuković su radili i na naučnoj mreži Ministarstva nauke, koja okuplja istraživače i naučne radnike na jednom mjestu
69 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 16:28h

Iako kažu da baviti se programiranjem u Crnoj Gori nije jednostavno, Miloš Ljumović i Danijel Vuković odlučili su da se i prije završenih specijalističkih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, oprobaju u tom poslu i “guraju po svome”, pa su 2009. osnovali firmu Programer.

“Nije se lako baviti ovim poslom u Crnoj Gori. Tržište je malo, zasićeno, a i postoji to ubjeđenje da kada treba ozbiljan softver treba poći u inostranstvo i pljusnuti pare po inostranim cijenama. Jako pogrešno. Inostrana rješenja nerijetko nikad ne uđu u upotrebu, a cijene su paprene”, kaže Ljumović, dodajući da se na takav način škodi i domaćoj inteligenciji, jer ona ne može doći do izražaja.

Miloš Ljumović i Danijel Vuković su, pored ostalog, radili na naučnoj mreži Ministarstva nauke, koja okuplja istraživače i naučne radnike na jednom mjestu, te pruža kompletne servisne informacije. Za MeNet, crnogorski nacionalni registrar njih dvojica su radili MeNet Finance aplikaciju koja upravlja finansijama kompanije. Na listi njihovih referenci je i SQL Management Studio AddOn dodatak za SQL server interfejs koji omogućava import/export grafičkih objekata u DBMS, razvijan za Microsoft Montenegro, a za PAM, Agenciju za zaštitu prava autora muzike su radili i Radio Statios Monitoring System, aplikaciju za potrebe praćenja emitovanja muzičkih numera u digitalnom formatu.

Među servisima na koje su posebno ponosni je i Web Radio Stations, čiji su idejni tvorci i kojeg žele da razviju još od studentskih dana.

“Ideja Web Radio Stations servisa (http://webradiostation.me) je automatizovan radio bez čovjeka u pozadini, gdje slušaoci upravljaju sadržajem, na način što šalju zahtjeve za pjesmama i tako utiču na muzički sadržaj”, objašnjava Ljumović.

On i Vuković zasad rade na crnogorskom tržištu jer, kako kažu, “moraju”, ali je njihov cilj i inostrano tržište.

“Za sada sa inostranstvom radimo dosta ograničeno, ali imamo kontakte i radimo na širenju, svakako. Koristimo inostrane servise poput oDeska i Freelancera da nađemo radnu snagu i ponudimo istu. To je dvosmjerna saradnja”, kaže Ljumović.

Ovi mladići će se publici predstaviti i na ovogodišnjem Infofestu, Festivalu informatičkih dostignuća, koji se održava u Miločeru, od 29. septembra, do 5. oktobra.

Bonus video: